Jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Jankovskou sa zaoberajú už aj bezpečnostné zložky. Bývalá štátna tajomníčka má previerku na stupeň prísne tajné
Zdielať na

Jankovskou sa zaoberajú už aj bezpečnostné zložky. Bývalá štátna tajomníčka má previerku na stupeň prísne tajné

BRATISLAVA / Monikou Jankovskou sa už nezaoberá len politická scéna, ale aj bezpečnostné zložky. Národný bezpečnostný úrad by mal kontrolovať jej bezpečnostnú previerku. K bývalej štátnej tajomníčke sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej by mali konať predstavitelia justície, no nie iba oni.

"Informácie, ktoré boli publikované, naznačujú, že mohlo dôjsť k spáchaniu dokonca trestného činu. Preto je nesmierne dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní čo najskôr k tejto veci konali. Som rada, že minister spravodlivosti podáva podnet na disciplinárne konanie - to vychádzam z medializovaných informácií - v súvislosti s pani Jankovskou a ešte ďalšou sudkyňou," uviedla prezidentka. 

Jankovská mala pomáhať vybavovať Kočnerovi rozsudky v jeho prospech, tlačiť na väzobné stíhanie trenčianskeho podnikateľa Janíčka, keď ju on sám obvinil z korupcie, ale aj dovolenkovať u advokáta Bžána, čo podľa zistení denníka SME najprv poprela, no prezradil ju samotný Bžán.

"Pripravujeme návrh na disciplinárny senát," povedal minister spravodlivosti Gábor Gál. Za toto si minister vyslúžil pochvalu aj od prezidentky. On sám ale do konca funkčného obdobia môže ostať bez druhej štátnej tajomníčky. "Predsa len sme už niekoľko mesiacov pred voľbami a uvidíme, či vôbec bude potrebné túto pozíciu vôbec obsadiť alebo to pán minister zvládne s jednou," vyjadril sa premiér Pellegrini. 

Monika Jankovská ma bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné, to znamená, že má právomoc oboznamovať sa s informáciami toho najprísnejšieho utajenia. Otázkou je ako jej NKÚ mohol takúto previerku vôbec vydať. Kiskovci tak píšu do parlamentu, aby Výbor na kontrolu činnosti Jankovskej previérku preveril. "My sme pripravili previerku činnosti NBÚ a rovnako na samotný Národný bezpečnostný úrad, aby jej odňal previerku," vyjadril sa Juraj Šeliga, Za ľudí. "Sú to nové skutočnosti, každopádne budeme iniciovať preverenie tejto previerky a uvidíme, aké stanovisko k tomu zaujme NBÚ. Ja si myslím, že po týchto informáciách, ktoré boli zverejnené, už NBÚ by mal možno aj ex-offo konať," tvrdí Ľubomír Galko, predseda Výboru na kontrolu činnosti NBÚ.

Zdá sa, že NBÚ skutočne konať začalo. "Uvádzame, že úrad preveruje všetky zistenia nových skutočností, ktoré získal od štátnych orgánov, médií, prípadne z vlastnej činnosti. To znamená, že v súlade s § 29 zákona úrad koná v každom jednotlivom prípade, preveruje zistenia, či osoba spĺňa podmienky na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami a na základe výsledkov postupuje v súlade so zákonom," píše sa v  stanovisku NBÚ.

Otázkou je, či pochybnosti o Jankovskej neboli už v minulosti dosť silné na to, aby ju v previerkovom procese jednoducho diskvalifikovali. Výbor by sa mal Jankovskej previerkou jednoducho zaoberať už na budúci týždeň. "Čiže ideme priamo na NBÚ, kde nám budú tie doklady priamo preukázané," potvrdil Galko. Komunikáciu s Kočnerom ale bývalá štátna tajomníčka popiera a avizuje priame kroky.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy