50 potravín, na ktoré si treba dávať pozor!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: mralan/ilustračné
Ani dobré potraviny nie sú vždy dobré!
Sven-David Muller vo svojej knihe Dobré jedlo – zlé jedlo zostavil zoznam 50 dobrých a 50 zlých potravín. Expert hovorí: „Naše potraviny sú plné tajomstva a nie sú pre všetkých rovnako zdravé. Ak má napríklad niekto alergiu na mlieko, len ťažko bude profitovať zo zdravých zložiek mlieka. Práve naopak, hrozia im kŕče a hnačka!"
My vám dnes prinášame 50 potravín, ktoré by ste mali konzumovať opatrne. Najmä, ak patríte medzi alergikov.
Alkohol: Škodí nielen pečeni, ale aj srdcu a pamäti. Popíjanie v tehotenstve spôsobuje degeneráciu plodu.
blogs.takepart.com/tag/milk
Avokádo: Pozor by si mali dať najmä diabetici
search.creativecommons.org
Surové bambusové klíčky: V surovom stave obsahujú zdraviu škodlivý glykosid. Klíčky treba pred konzumáciou uvariť.
Bobuľovité ovocie: Je veľmi zdravé, no alergici by si mali dávať pozor, hrozia im astmatické záchvaty!
Beketchai
Mandle: Odporúča sa ich tiež uvariť, zničí sa tak škodlivá látka
Bukvice: Kvôli škodlivým látkam sa neodporúča konzumovať v surovom stave
Produkty pre diabetikov: Od fruktózy, ktorú tieto potraviny obsahujú sa údajne ľahko priberá. Citliví ľudia môže mať od diabetických produktov hnačku
Vajcia: V surovom stave hrozí salmonelóza.
Blair Christensen/ilustračné
Horúci olej: Ak sa olej zohreje na príliš vysokú teplotu, vytvárajú sa peroxidy, ktoré blokujú enzýmy a sú rakovinotvorné.
Ryby: Sú síce zdravé, ale vo vodách do seba často nasiaknu obrovské množstvo škodlivých látok, ktoré môžu škodiť nervovému systému a spôsobiť aj halucinácie.
Pete Barr-Watson
Surové mäso: Pre tehotné je surové mäso úplné tabu! Baktérie zo surového mäsa môžu embryo dokonca zabiť.
Kuracie mäso: Ak nebolo dobre skladované, hrozí salmonelóza.
Grilované mäso: Ak masť z mäsa nakvapká do dreveného uhlia, vznikajú tzv. polycyklické aromáty. Preto sa odporúča potraviny pred grilovaním zabaliť do fólie či alobalu.
McKay Savage/ilustračné
Hranolky a keksíky: Zvyšujú cholesterol v krvi.
Káva: Príliš veľa kávy spôsobuje triašku, nepokoj, žalúdočné problémy. Pri náhlom vysadení kávy vznikajú abstinenčé príznaky, ako napríklad bolesti hlavy.
Obilniny: Pozor by si mali dávať ľudia, ktorí sú alergickí na múčne problémy
Horčice a muškátový orech: Môžu byť nebezpečné pre alergikov. Muškátový orech vo väčšom množstve môže u detí spôsobiť dokonca smrť.
Zle skladované zemiaky: Môžu sa vytvárať škodlivé alkaloidy. Pozor na zelené zemiaky!
search.creativecommons.org
Surová zelená fazuľka: Obsahuje škodlivé látky. Zelenú fazuľku treba pred konzumáciou uvariť
Med: Med by sa nemal podávať batoľatám, môže u nich spôsobiť napríklad zápchu.
Cukríky proti kašľu: Nadmerná konzumácia môže spôsobiť nevoľnosť.
Zemiakové chipsy: Pri výrobe chipsov vzniká látka akrylamid. Treba ich konzumovať v menších množstvách.
Syr: Mnohé druhy syrov obsahujú tyramín (napríklad cheddar, ementál, camembert), ktorý je nebezpečný pre ľudí s Parkinsonovou chorobou. Surové mlieko zase môže obsahovať listériu, ktorá je obzvlášť nevhodná pre tehotné ženy.
Kiwi: Tiež obsahuje alergény
Banány na varenie: Obsahujú príliš veľa serotonínu, teda hormón šťastia. Serotonín škodí srdcu. Aj obyčajné banány obsahuje serotonín, ale nie v tak nebezpečnom množstve ako banány na varenie.
Musli: Môže obsahovať nebezpečný akrylamid.
Chris
Staré konzervy: Konzervy neskladujte príliš dlho. Nafúknuté konzervy patria do koša! Mohli totiž dôjsť k nebezpečným chemickým reakciám.
Pelendreky: Ak máte vysoký krvný tlak, ruky preč od tejto dobroty. Obsahujú látku, ktoré tlak ešte zvyšujú.
Ľanové semienka: Môžu škodiť, ak ich prijímame v príliš veľkom množstve, 2 lyžičky denne úplne stačia.
Mlieko: Približne 15% ľudí má alergiu na mlieko. Alergici reagujú na mlieko napríklad hnačkami.
Sharon Mollerus/ilustračné
Orechy: Patria medzi najväčšie alergény.
Ovocie a zelenina: Často šupka ovocia a zeleniny obsahuje škodlivé látky. Pred konzumáciou ich treba poriadne očistiť.
Med z Rododendronu: Takýto med často obsahuje škodlivé látky
Rebarbora: Obsahuje kyselinu šťavelovú. Túto kyselinu obsahujú najmä zelené časti rastliny. Odporúča sa konzumovať len červená časť.
Surové mlieko: Môže byť nebezpečné.
Archív Joj/ilustračné
Bobovité plodiny: U ľudí z južnej Európy a Severnej Afriky to môže spôsobiť otravu. Môže za to defekt génu.
Šťavel: Tiež obsahuje kyselinu šťavelovú.
Baza čierna: V surovom stave obsahuje jedovaté látky.
Čierny čaj: Obsahuje kyselinu salicylovú. Ľudia, ktorý majú alergiu na acylpirín by preto mali čierny čaj piť len striedmo.
Víno: už malé množstvo môže spôsobiť bolesti hlavy.
Sója: ľudia alergický na mlieko, orechy, ryžu môžu reagovať alergicky aj na sóju.
Egreše: tiež obsahuje škodlivé látky, ktoré sa varením znehodnocujú.
Sladké zemiaky: Ak sa zle skladujú, môžu sa vytvárať plesne.
Umelé sladidlo: Aspartam, ktorý je obsiahnutý v light produktoch je vo väčších množstvách škodlivý. Deti by ho nemali prijímať vôbec
Justin Russell/ilustračné
Vitamíny: Nadmerná konzumácia vitamínov škodí organizmu. Napríklad nadmerné užívanie vitamínu A spôsobuje napríklad bolesti hlavy a zvracanie.
Jalovec: Pozor by si mali dávať najmä tehotné ženy. Môže spôsobovať krvácanie.
Nadmerné množstvo vody: Aj nadmerné pitie vody môže zabíjať. Najmä ak sa vám príliš zriedi krv. Príliš veľa vody v tele sa prejavuje triaškou, bolesťami hlavy či dokonca epileptickými záchvatmi.
Divina a vnútornosti: môžu obsahovať ťažké kovy.
Neil Rickards
Zle pripravené mäso: Mäso by sa nemalo príliš dlho ohrievať. Nie je to ešte vedecky potvrdené, ale môže mať rakovinotvorné účinky.
Cukor: okrem toho, že nadmerná konzumácia spôsobuje nadváhu, pozor by si mali dávať aj diabetici.
search.creativecommons.org/ilustračné
Informáciu o škodlivých potravinách priniesol denník Bild.