Skoro jasno
Bratislava
Cecília
22.11.2024
50 potravín, na ktoré si treba dávať pozor!
Zdielať na

50 potravín, na ktoré si treba dávať pozor!

Zdroj: mralan/ilustračné

Ani dobré potraviny nie sú vždy dobré!

Sven-David Muller vo svojej knihe Dobré jedlo – zlé jedlo zostavil zoznam 50 dobrých a 50 zlých potravín. Expert hovorí: „Naše potraviny sú plné tajomstva a nie sú pre všetkých rovnako zdravé. Ak má napríklad niekto alergiu na mlieko, len ťažko bude profitovať zo zdravých zložiek mlieka. Práve naopak, hrozia im kŕče a hnačka!"

My vám dnes prinášame 50 potravín, ktoré by ste mali konzumovať opatrne. Najmä, ak patríte medzi alergikov.

Alkohol: Škodí nielen pečeni, ale aj srdcu a pamäti. Popíjanie v tehotenstve spôsobuje degeneráciu plodu.

blogs.takepart.com/tag/milk

Avokádo: Pozor by si mali dať najmä diabetici

Čokoláda - nebesky sladké, naviac i zdravé

search.creativecommons.org

Surové bambusové klíčky: V surovom stave obsahujú zdraviu škodlivý glykosid. Klíčky treba pred konzumáciou uvariť.

Bobuľovité ovocie: Je veľmi zdravé, no alergici by si mali dávať pozor, hrozia im astmatické záchvaty!

Konzumácia červeného mäsa je jednou z príčin globálneho otepľovania

Beketchai

Mandle: Odporúča sa ich tiež uvariť, zničí sa tak škodlivá látka

Bukvice: Kvôli škodlivým látkam sa neodporúča konzumovať v surovom stave

Produkty pre diabetikov: Od fruktózy, ktorú tieto potraviny obsahujú sa údajne ľahko priberá. Citliví ľudia môže mať od diabetických produktov hnačku

Vajcia: V surovom stave hrozí salmonelóza.

Aj mrazená zelenina môže byť plná vitamínov.

Blair Christensen/ilustračné

Horúci olej: Ak sa olej zohreje na príliš vysokú teplotu, vytvárajú sa peroxidy, ktoré blokujú enzýmy a sú rakovinotvorné.

Ryby: Sú síce zdravé, ale vo vodách do seba často nasiaknu obrovské množstvo škodlivých látok, ktoré môžu škodiť nervovému systému a spôsobiť aj halucinácie.

Milovníci kávy sa môžu tešiť na Deň kávy v rakúsku

Pete Barr-Watson

Surové mäso: Pre tehotné je surové mäso úplné tabu! Baktérie zo surového mäsa môžu embryo dokonca zabiť.

Kuracie mäso: Ak nebolo dobre skladované, hrozí salmonelóza.

Grilované mäso: Ak masť z mäsa nakvapká do dreveného uhlia, vznikajú tzv. polycyklické aromáty. Preto sa odporúča potraviny pred grilovaním zabaliť do fólie či alobalu.

McKay Savage/ilustračné

Hranolky a keksíky: Zvyšujú cholesterol v krvi.

Káva: Príliš veľa kávy spôsobuje triašku, nepokoj, žalúdočné problémy. Pri náhlom vysadení kávy vznikajú abstinenčé príznaky, ako napríklad bolesti hlavy.

Obilniny: Pozor by si mali dávať ľudia, ktorí sú alergickí na múčne problémy

Horčice a muškátový orech: Môžu byť nebezpečné pre alergikov. Muškátový orech vo väčšom množstve môže u detí spôsobiť dokonca smrť.

Zle skladované zemiaky: Môžu sa vytvárať škodlivé alkaloidy. Pozor na zelené zemiaky!

search.creativecommons.org

Surová zelená fazuľka: Obsahuje škodlivé látky. Zelenú fazuľku treba pred konzumáciou uvariť

Med: Med by sa nemal podávať batoľatám, môže u nich spôsobiť napríklad zápchu.

Cukríky proti kašľu: Nadmerná konzumácia môže spôsobiť nevoľnosť.

Zemiakové chipsy: Pri výrobe chipsov vzniká látka akrylamid. Treba ich konzumovať v menších množstvách.

Syr: Mnohé druhy syrov obsahujú tyramín (napríklad cheddar, ementál, camembert), ktorý je nebezpečný pre ľudí s Parkinsonovou chorobou. Surové mlieko zase môže obsahovať listériu, ktorá je obzvlášť nevhodná pre tehotné ženy.

Kiwi: Tiež obsahuje alergény

Banány na varenie: Obsahujú príliš veľa serotonínu, teda hormón šťastia. Serotonín škodí srdcu. Aj obyčajné banány obsahuje serotonín, ale nie v tak nebezpečnom množstve ako banány na varenie.

Musli: Môže obsahovať nebezpečný akrylamid.

Chris

Staré konzervy: Konzervy neskladujte príliš dlho. Nafúknuté konzervy patria do koša! Mohli totiž dôjsť k nebezpečným chemickým reakciám.

Pelendreky: Ak máte vysoký krvný tlak, ruky preč od tejto dobroty. Obsahujú látku, ktoré tlak ešte zvyšujú.

Ľanové semienka: Môžu škodiť, ak ich prijímame v príliš veľkom množstve, 2 lyžičky denne úplne stačia.

Mlieko: Približne 15% ľudí má alergiu na mlieko. Alergici reagujú na mlieko napríklad hnačkami.

Sharon Mollerus/ilustračné

Orechy: Patria medzi najväčšie alergény.

Ovocie a zelenina: Často šupka ovocia a zeleniny obsahuje škodlivé látky. Pred konzumáciou ich treba poriadne očistiť.

Med z Rododendronu: Takýto med často obsahuje škodlivé látky

Rebarbora: Obsahuje kyselinu šťavelovú. Túto kyselinu obsahujú najmä zelené časti rastliny. Odporúča sa konzumovať len červená časť.

Surové mlieko: Môže byť nebezpečné.

Archív Joj/ilustračné

Bobovité plodiny: U ľudí z južnej Európy a Severnej Afriky to môže spôsobiť otravu. Môže za to defekt génu.

Šťavel: Tiež obsahuje kyselinu šťavelovú.

Baza čierna: V surovom stave obsahuje jedovaté látky.

Čierny čaj: Obsahuje kyselinu salicylovú. Ľudia, ktorý majú alergiu na acylpirín by preto mali čierny čaj piť len striedmo.

Víno: už malé množstvo môže spôsobiť bolesti hlavy.

Sója: ľudia alergický na mlieko, orechy, ryžu môžu reagovať alergicky aj na sóju.

Egreše: tiež obsahuje škodlivé látky, ktoré sa varením znehodnocujú.

Sladké zemiaky: Ak sa zle skladujú, môžu sa vytvárať plesne.

Umelé sladidlo: Aspartam, ktorý je obsiahnutý v light produktoch je vo väčších množstvách škodlivý. Deti by ho nemali prijímať vôbec

Justin Russell/ilustračné

Vitamíny: Nadmerná konzumácia vitamínov škodí organizmu. Napríklad nadmerné užívanie vitamínu A spôsobuje napríklad bolesti hlavy a zvracanie.

Jalovec: Pozor by si mali dávať najmä tehotné ženy. Môže spôsobovať krvácanie.

Nadmerné množstvo vody: Aj nadmerné pitie vody môže zabíjať. Najmä ak sa vám príliš zriedi krv. Príliš veľa vody v tele sa prejavuje triaškou, bolesťami hlavy či dokonca epileptickými záchvatmi.

Divina a vnútornosti: môžu obsahovať ťažké kovy.

Neil Rickards

Zle pripravené mäso: Mäso by sa nemalo príliš dlho ohrievať. Nie je to ešte vedecky potvrdené, ale môže mať rakovinotvorné účinky.

Cukor: okrem toho, že nadmerná konzumácia spôsobuje nadváhu, pozor by si mali dávať aj diabetici.

search.creativecommons.org/ilustračné

 
Informáciu o škodlivých potravinách priniesol denník Bild.

  

Zdielať na

Najčítanejšie správy