Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Deň po tragédii: Schodisko aj výťah zmizli, ukazujú zábery zvnútra prešovského paneláku
Zdielať na

Deň po tragédii: Schodisko aj výťah zmizli, ukazujú zábery zvnútra prešovského paneláku

PREŠOV / V piatok popoludní zasahovali v zničenej prešovskej bytovke aj kynológovia Horskej záchrannej služby so svojimi psami. V spolupráci s hasičmi pátrali v ruinách až po 7.poschodie. Vyššie ich statik nepustil.

Keď na miesto tragédie prišli horskí záchranári so psami, nebol čas na emócie. "Šli sme do toho profesionálne a sme chceli v každej sekunde pomáhať, aby sme boli užitoční pre ten Hasičský záchranný zbor. Samozrejme sme rozmýšľali spoločne, že ako by sme využili tých psov. V podstate sme dali takú stratégiu, že na vysokoplošnej plošine dopravíme psa aj s vodcom do miest, ktoré potrebovali prepátrať," opisuje zásah vedúci kynológ HZS Zdeno Fedor. 

​Hasiči plošinu posúvali postupne z poschodia na poschodie. Psovod so psom mohli vstúpiť dnu iba cez okno. "Psovod v podstate vošiel do bytu, ale v podstate sa pohyboval minimálne z bezpečnostných dôvodov. Tam stačil jeden povel a ten pes vedel, čo má robiť a ako pracovať," dodal kynológ. 

Pohyb vo vnútri bol nebezpečný, niektoré priečky medzi chodbou a bytmi zmizli. Schodisko sa zrútilo a po výťahu ostala len hlboká šachta. Všade boli trosky a rozbitý nábytok. 

Hasiči a psovodi sa snažili aj napriek nebezpečenstvu prejsť čo najviac častí zničenej bytovky. "Stále tam tá túžba je, nájsť toho človeka živého. No len nie je to vždy tak," povedal Fedor. Prácu psovodov ale pre nové ohniská museli prerušiť. Pátranie potom pokračovalo, ale len do 7. poschodia. Nikoho nenašli. 

Situáciu sledujeme aj ONLINE: 

Horskí záchranári dostali od hasičov ďalšiu výzvu. V nedeľu ráno sa budú snažiť dostať na 12. poschodie. Majú indície, že tam by mal byť stále jeden z obyvateľov. 

Aj mestskí hasiči uverejnili zábery z poškodeného paneláku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy