Jasno
19°
Bratislava
Filip
23.8.2024
Veľký objav v liečbe ochorenia, ktoré postihuje mozog a miechu. Podarilo sa to aj vďaka Slovákom
Zdielať na

Veľký objav v liečbe ochorenia, ktoré postihuje mozog a miechu. Podarilo sa to aj vďaka Slovákom

BRATISLAVA / Aj vďaka slovenským vedcom sa podaril najväčší terapeutický objav v liečbe jednej z foriem amyotrofickej laterálnej sklerózy. Určite si spomínate na internetovú výzvu, aby si čo najviac ľudí vylialo na hlavu vedro s ľadovou vodou. Na celom svete sa práve vďaka tomu vyzbierali desiatky miliónov. Časť z týchto peňazí bola použitá na financovanie tohto jedinečného objavu, ktorý dáva chorým veľkú nádej.

"Oblievanie týmto ľadom malo zásadnú úlohu, lebo ako dobre viete, sa vyzbieralo viac ako 200 miliónov dolárov," hovorí profesor anestéziológie University od Caligornia Martin Maršala. 

A časť z týchto peňazí sa použila aj na projekt,na ktorom pracovali odborníci nielen zo sveta, ale pridali sa aj tí zo Slovenska a z Čiech. Ich práca bola tak veľkolepá, že sa dostala na stránky jedného z najlepších odborných časopisov.

Redaktorka TV JOJ Mária Pavlíková sa s nimi stretla v Neurobiologickom ústave Slovenskej akadémie vied. Profesor Martin Maršala je vedcom v Kalifornii, tam bolo gro celého výskumu. Vďaka tomuto objavu bude možné zastaviť šírenie jedného typu mutácie Amyotrofickej laterálnej sklerózy, smrteľného nervového ochorenie, ktoré postihuje mozog a miechu.

Pozrite si celý rozhovor s profesorom Marinom Maršalom:

"Ten terapeutický výsledok, ktorý sme dosiahli, bol zatiaľ najlepší, ktorý bol v tejto oblasti dosiahnutý," vraví Maršala. Vakcíny sú už niekoľko rokov , ale terapeuticky efekt po ich podaní bol minimálny. Teraz vymysleli techniku, ako dodať vakcínu do miechy a mozgu u dospelých jedincov tak, aby zablokovala pokračovanie choroby. "Pacienti prichádzajú k lekárovi, už keď tú chorobu majú, a je teda dôležité zastaviť to šírenie tej choroby u pacienta. U myší, ktoré už mali neurologický problém, tak sa po aplikácii našej terapie v tom bode zastavila," vysvetľuje Maršala. 

Na výskume pracovali aj dvaja Košičania. "V tomto laboratóriu sme vyhodnocovali vzorky chorých zvierat, ktoré nám boli zasielané zo San Diega a skúmali sme rozsah poškodenia" hovorí Ivo Vanický z Neurobiologického ústavu SAV. "Mojou úlohou bolo naučiť počítač, aby spočítal a našiel kontúry tých jednoduchý buniek a vedel ich klasifikovať do jednotlivých kategórií," dodal Zoltán Tomori z Ústavu experimentálnej fyziky. 

Vedci pracovali na tomto objave 4 roky. Teraz sa o ich úspechu dozvie celá odborná verejnosť. Hovorí sa, že po publikovaní svojho objavu v prestížnom odbornom časopise už nasleduje iba nobelová cena, profesor Maršala to ale vidí trochu inak. "Ja myslím, že pre nás, čo je najdôležitejšie, ak sa nám podarí vyliečiť, čo len jedného pacienta, to je pre nás nobelovka." 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy