Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hon na košické diviaky
Zdielať na

Hon na košické diviaky

KOŠICE / Premnožené diviaky stále ohrozujú obyvateľov košického sídliska Ťahanovce. Často vybiehajú až do obývaných zón a tak sa stávajú reálnou hrozbou. Samospráva preto zorganizovala ďalší mimoriadny hon.

Diviaky pohybujúce sa pri kontajneroch či ľudských obydliach trápia košické sídlisko Ťahanovce už dlhší čas. Starosta sa preto rozhodol o ich štvrtý mimoriadny lov. Tentokrát išlo o silvestrovský. Podľa starostu Miloša Ihnáta sa Ťahanovce diviakom páčia pre les a ovocný sad.

"Chodia až ku vchodom domov, obytných domov a nie je to nič príjemné, keď o 4 ráno stretnete diviaka, napríklad 200 kilového samca a idete na zastávku autobusov, alebo vás potom privíta priamo na zastávke autobusov," povedal Miloš Ihnát, starosta košickej mestskej časti Ťahanovce.

V minulosti sa taktiez premnožené diviaky prechádzali po prístupovej ceste a napadli psov.

V januári tam dokonca zaútočili aj na policajnú hliadku. Starosta vidí tento lov ako momentálne jedine riešenie na zníženie stavu divej zvery.

"Lov bude prebiehať spôsobom vyháňania zvery zo sadu, ktorý je vlastne dosť zarastený krovím a samozrejme budeme používať petardy, ktoré zaistil pán starosta zo sídliska, lebo niekde sa nedá ani vôbec vôjsť. Hoci psíkov máme, ale ani pes tam pomaly nevôjde," dodáva Milan Rabatin, predseda poľovníckeho združenia Lovena.

Týmto spôsobom divu zver zahnali až k lesu, kde na nich čakali strelci. Ulovená zver poputuje do chladničky a urobí sa rozbor vzoriek, či netrpeli na africký mor.

Obavy pred africkým morom sú oprávnené:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy