Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Rozdrobenosť pozemkov spôsobuje nezhody medzi vlastníkmi. Ministerstvo zákonom podporuje sceľovanie
Zdielať na

Rozdrobenosť pozemkov spôsobuje nezhody medzi vlastníkmi. Ministerstvo zákonom podporuje sceľovanie

PEZINOK / Problém s rozdrobenosťou vlastníctva pozemkov na Slovensku by mohli riešiť aj sami vlastníci. Ministerstvo pôdohospodárstva takéto iniciatívy len víta a dokonca zákonom podporuje. V jednej dedine okresu Pezinok sa vlastníci rozdrobených pozemkov bývalého družstva nevedia dohodnúť na nájomnom. Vzájomná dohoda by ukončila dlhotrvajúce spory.

V obci Štefanová pri Modre sa o pozemok v šírke sedem metrov a v dĺžke 400 metrov sporia traja vlastníci. Pán Hrdlička, ktorý vlastní len deväť árov z tohto veľkého pozemku sa s jeho väčšinovým majiteľom nevie dohodnúť. Pre TV JOJ povedal, že keď cez jeho časť vedie cesta, ktorú využíva väčšinový majiteľ, musí mu zaplatiť prenájom. "Za celý pozemok nájom lebo tu chodia kamióny," uviedol František Hrdlička, majiteľ časti pozemku. "Áno prechádzam, je to s naším dovolením? A vy neprechádzate cez môj pozemok," bráni sa Andrej Vacho, väčšinový vlastník pozemku. 

Podľa Františka Hrdličku prenájom by mal zaplatiť za niekoľko rokov dozadu. "Ja nedám im nájomné 1500 eur mesačne, to by som bol fakt magor, a tak isto im nedám 45 eur za jeden štvorcový meter. Ten pozemok nie je hoden ani polovice," povedal Andrej Vacho. Väčšinový vlastník pozemkov východisko vidí v jednoduchých pozemkových úpravách.

Zákon ale hovori, že malé pozemkové úpravy spočívajúce v takzvanom sceľovaní sa môžu robiť, aj keď s nimi nesúhlasia všetci vlastníci. Na ich realizáciu podľa ministerstva pôdohospodárstva pritom stačí súhlas majiteľom výmery len dvoch tretín pozemku. "Vzhľadom na to, že Slovensko je krajina, ktorá má najväčšiu rozlohu rozdrobenosť vlastníctva pôdy v rámci Európskej únii a jednoduché pozemkové úpravy prispievajú k zlepšeniu tejto situácie," dodal Vladimír Machalík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 

V obci Nadlice sa pustili do boja s Trenčianskym samosprávnym krajom. Ten mal nezákonne získať pozemky v centre obce:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy