Jasno
11°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
V nitrianskej nemocnici zatvorili jedno z dôležitých oddelení. Pacienti budú musieť v prípade pohotovosti cestovať až 40 kilometrov
Zdielať na

V nitrianskej nemocnici zatvorili jedno z dôležitých oddelení. Pacienti budú musieť v prípade pohotovosti cestovať až 40 kilometrov

NITRA / V krajskej nemocnici v Nitre bude od zajtra zatvorené jedno z dôležitých oddelení. Dočasne museli prerušiť fungovanie kliniky otolaryngológie. Za všetkým je nedostatok atestovaných lekárov na tomto oddelení. Zostal tam totiž už len jeden doktor v dôchodkovom veku a ten ochorel.

Od štvrtka bude celá klinika zatvorená, nebude fungovať lôžkové oddelenie, ale ani ambulancie. Posledných pacientov z kliniky otorinolaryngológie prepustili domov. Predbežne nebude otvorená dva týždne. "Lôžková časť bude uzatvorená od 30.1. a ambulancie ORL budú do 10. februára taktiež uzatvorené," uviedla Tatiana Timková, hovorkyňa FN Nitra. 

Problém je v nedostatku atestovaných lekárov. Primár, je aktuálne na materskej dovolenke a druhý lekár, už v dôchodkovom veku, ochorel. "Vzhľadom na nepredvídané okolnosti týkajúce sa zdravotného stavu oboch našich predstaviteľov kliniky, sme boli nútení pristúpiť k uvedeným opatreniam," informovala Tatiana Timková. "Keď je to postavené tak, že má fungovať oddelenie na poslednom atestovanom lekárovi, to je riziko, že takáto situácia vznikne. Sa čudujem, že doteraz to kompetentní neriešili, my sme nato upozorňovali opakovane," povedal Peter Visolajský, predseda LOZ. 

Predseda odborov, ktorý aj sám pracuje v Nitrianskej nemocnici, si nevie predstaviť fungovanie bez ušno-nosno-krčného lekára. Potrebný aj na iných oddeleniach pri rôznych ťažkých stavoch, ale aj v akútnych situáciách. "Krvácanie z nosa,ktoré sa nedajú bežne zastaviť, to neviem ako bude zabezpečené vdýchnutie predmetov na to všetko je krčný lekár," poznamenal Peter Visolajský.

Pacienti budú počas pracovnej doby ošetrení v súkromných ambulanciách. V prípade akútnych stavov, môžu ísť aj do nemocníc v Nových Zámkoch a Trnave, tie sú vzdialené vyše 40 kilometrov.

Podľa šéfa lekárskych odborov takáto situácia hrozí aj na iných oddeleniach, ale i nemocniciach. "Nemocnice vo financovaní sú dotlačené do takého extrému, že hoci nemajú personál, nepríjmu nových lekárov aby ušetrili," dodal Peter Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy