Na obed ako v luxusnom hoteli láka polícia. Kriminálnici v leopoldovskej väznici majú novú kuchyňu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
LEOPOLDOV / Zrekonštrukovaná budova, moderná kuchyňa a jedáleň. Leopoldovská väznica sa môže pýšiť novou stravovacou prevádzkou so špičkovými technológiami, ktoré jej môžu závidieť aj v luxusnom hoteli. Prevádzku osobne prišla otvoriť ministerka spravodlivosti spolu s generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže.
Na raňajky šunková nátierka s chlebom. Na obed hrachová polievka, bravčové na hubách s cestovinami, či fazuľový guláš na večeru. Napríklad takto vyzerá piatkový jedálniček pre obvinených a odsúdených v Leopoldove. Od 1. júla sa po takmer 60-tich rokoch budú pripravovať jedlá v nových priestoroch. Staré už boli v zlom stave a kuchynské vybavenie za zenitom.
"Určite s plnou váźnosťou to vnímam, ako krok k humanizácií väzenstva. Som presvedčená o tom, že to ako sa správame k odsúdeným ako sa správame k väzneným osobám je o tom na akom stupni sme ako krajina," vyhlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
Získali sme priestory nové moderné, prepojené, ktoré šetria energie. A súčasne bolo možné pripraviť komplexne vyvážené jedlo a stravu," informoval generálny riaditeľ väznice Milan Ivan.
Na rekonštrukcií výrobnej haly na špičkové stravovacie zariadenie sa podieľali aj odsúdení. Dokopy to stálo 3,2 milióna eur. Z toho 1,3 bolo investovaných do technologickej časti. Za takto moderne vybavenú kuchynu by sa nemuseli hanbiť ani tie najlepšie hotely. Denne sa tu pripraví 1600 raňajok, obedov a večerí.
"Je tu naozaj záujem na tom, aby aj ten spôsob stravovania pre odsúdených a pre väznené osoby prebehol dôsotojne, aby kvalita pre každého bola zaručená rovnako," dodáva Kolíková.
V kuchyni sa bude variť pre odsúdených, obvinených, či zamestnancov najväčšej a najstaršej väznice na Slovensku. Okrem klasickej stravy majú odsúdení na výber aj vegetariánsku, diabetickú, či bezlepkovú stravu. Väzni dostávajú jedlo 3x denne. Tí, čo pracujú majú navyše desiatu a olovrant. Cena za stravu štát stojí euro a 85 centov. V prípade pracujúcich o 50 centov viac. Časť odsúdených sa sťažuje na mlaé porcie. Aj z tohto dôvodu majú vo väznici k dispozícií bufet.
"Ono to závisi aj do tej konzistencie toho človeka. Či má 60kg alebo 120kg. Nebodaj keď je volakto trošku väčších rozmerov tak potrebuje viacej toho príjmu," porozprával vedúci stravovania
Do novej jedálne sa na obedy bude chodiť postupne a vystrieda sa v nej až 360 ľudí. Väzni, ktorí si odpykávajú doživotie si, ale nové priestory neužijú. Jedlo budú z bezpečnostných dôvodov dostávať priamo na celu, tak ako aj doteraz.
Prechádzal z parkoviska a nevšimol si prechádzajúci vlak. Pozrite si reportáž: