Dávajte si pozor na salmonelózu. Doktor prezradí, ako sa chrániť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Keď sa povie leto, každý si predstaví okrem kúpania aj rôzne chuťovky. Pri nesprávnom skladovaní jedla a vysokých teplotách to ale môže nášmu žalúdku spôsobiť poriadne ťažkosti. Skončiť to v mnohých prípadoch môže aj salmonelózou. Kedy a z čoho všetkého toto ochorenie vzniká, a ako sa chrániť, to prezradí gastroenterológ Peter Minárik.
Aké sú príznaky salmonelózy?
Salmonelózou sa musí niekto nakaziť. Tými rizikovými faktormi sú potraviny, ktoré obsahujú salmonely. Sú to živočíšne výrobky, najmä teda vajcia a z vajec nedokonale tepelne upravené potraviny typu majonéza, krém a podobne. Samozrejme mliečne výrobky ale aj mäso. Hydinové mäso, alebo aj červené mäso, najmä keď je s kosťou, ale aj tu platí, ak je nedokonale tepelne upravené. Nebolo uvarené, alebo nie dostatočne dlho. Môžu sa aj úplne nevinné potraviny, ktoré primárne salmonelózy neobsahovali, kontaminovať tými nakazenými. Preto je dôležité, tam, kde sa pracuje so surovým mäsom, napríklad na kuchynskej doske, nepracovať s inými potravinami. Salmonelou nakazené potraviny nemusia mať pleseň. Nezapáchajú, nemajú zmenenú farbu. Oni sú úplne na pohľad v poriadku.
Je to ochorenie, zápal čreva, a teda prvým príznakom sú aj horúčky. Treba povedať, že nie všetky infekčné ochorenia začínajú s príznakom horúčky. Atakujú aj 40°C a vodnaté zelené hnačky.
Čo sa môže stať, ak sa človek napije vody, ktorá nie je označená ako pitná?
Nemusí sa nič, ale je to istým spôsobom riziko. Môže byť tá voda kontaminovaná a môže byť zdrojom hnačkového ochorenia.
Čo taký tatarák, je bezpečné ho v lete konzumovať?
V lete sa zvyšuje riziko nákazy vysokými teplotami. Je to konzumácia surového mäsa a ešte aj so surovými vajciami. Je to určite rizikové predovšetkým v tých letných mesiacoch ale treba povedať, že tam nehrozí iba salmonela, ale teoreticky hrozí aj to, že v surovom mäse môžu byť aj pásomnice. Ide v tomto prípade o parazitárne ochorenie.Táto hrozba, aj keď nie je veľká, tam je.
Salmonela sa môže nachádzať aj v piesku.
Je to menej častý zdroj nákazy, musela by tam byť nejaká skazená potravina, ktorá kontaminovala toto miesto.