Skoro jasno
13°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Praktické rady, ako sa chrániť na internete
Zdielať na

Praktické rady, ako sa chrániť na internete

Zdroj: unsplash.com

INZERCIA /  Stále viac času trávime online, kde na nás z každej strany striehne iná hrozba. Viete, ktoré to sú a ako sa pred nimi chrániť?

Pozor na citlivé údaje

Nemusí to byť číslo kreditnej karty či heslo. Ukradnúť vám môžu prakticky všetko, čo dáte na internet. Od fotiek cez videá, texty či iné práce. Zdieľajte len veci, na ktorých vám až tak nezáleží. Zároveň si dajte pozor na to, kam klikáte. Neklikajte na odkazy v podozrivých e-mailoch. Väčšinou ide o stránky s vírusmi, ktoré chcú ukradnúť vaše údaje.

Rizikom sú nezabezpečené domény

Webové stránky bez ochranného certifikátu často kopírujú iné stránky. Väčšinou lákajú, aby ste sa prihlásili. V skutočnosti však odošlete prihlasovacie údaje hackerovi, ktorý tento podvodný web pripravil. Tiež zvážte, či kliknúť na pútavý banner s prísľubom rýchleho zisku. Radšej navštívte stránky, ktoré poznáte. Online pôžička od overenej firmy je vždy istejšia než od niekoho neznámeho.

Nepoužívajte všade to isté heslo

Zakaždým si vytvorte nové unikátne heslo. Ak totiž budete mať všade rovnaké údaje, hacker po prelomení jedného získa prístup ku všetkým ostatným. Neprídete tak len o účet na Facebooku či Instagrame, ale aj o bankový účet. Heslá s účtami si môžete poznačiť. Nerobte to však na počítači. Namiesto toho použite klasické pero a papier, ktoré vám čínsky hacker neukradne.

unsplash.com

Základom je antivírus

Občas sa stane, že omylom kliknete na odkaz a odrazu sa ocitnete na zavírenom webe. Preto používajte antivírus, ktorý vás upozorní na možné nebezpečenstvo. Ak máte Windows, jeho súčasťou je aplikácia Zabezpečenie, ktorú Microsoft pravidelne aktualizuje. Nemusíte preto inštalovať iné. Dbajte však na to, aby bol antivírus vždy aktuálny. Cenné dáta pravidelne zálohujte Ak sa predsa len do vášho zariadenia dostane škodlivý kód, môžete stratiť súkromné fotky, pracovné dokumenty či iné cenné údaje. Niektoré vírusy dokážu znefunkčniť celý operačný systém a celý disk budete musieť premazať. Najdôležitejšie súbory si preto ukladajte na externý disk. Potom ich len jednoducho skopírujete naspäť a o nič neprídete.

Internet je domovom rôznych čudákov

Nikdy neviete, kto je v skutočnosti neznáma osoba na diskusnom fóre či sociálnej sieti. Ak nebudete opatrní, môžete sa stať obeťou krádeže identity. Deti sú zase terčom pedofilov. Vašu ratolesť viete ochrániť tak, že mu vytvoríte špeciálny prístup s rodičovskou zámkou. Vďaka tomu budete vedieť, ako trávi čas online, a v prípade nebezpečenstva budete môcť včas zasiahnuť.

unsplash.com

​Kyberšikana je skutočná Urážanie, posmešky či vydieranie patria k väčšine online diskusií. Nezáleží na tom, či ste na stránke seriózneho periodika alebo v jednej z facebookových skupín. Slovné útoky nájdete všade. Môže to mať veľmi negatívny vplyv na slabšie povahy a najmä na mladšie deti. Nadávky a vydieranie môžu spôsobiť vážne psychické problémy. S dieťaťom sa rozprávajte. Ak zistíte, že niečo nie je v poriadku, ako príčinu zvážte aj kyberšikanu.

Najčítanejšie správy