Skoro jasno
21°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Otec troch detí ostal na výchovu sám, no pre deti je superhrdinom
Zdielať na

Otec troch detí ostal na výchovu sám, no pre deti je superhrdinom

HUMENNÉ / 8-ročný chlapček, ktorý spolu s dvoma mladšími sestrami a otcom býva v maličkej garzónke v ubytovni, má svoj sen. Chcel by byť kúzelníkom, aby práve svojmu otcovi vykúzli to, čo si najviac praje. Keďže mama od nich odišla, celá domácnosť zostala na pleciach pána Jozefa. A malého Jožka. Keď sa začala pandémia, 8-ročný chlapec ušil otcovi rúško z kuchynskej utierky, aby ich pustili do obchodu. Vianoce boli u Žinčákovcov vždy skromné, no tento rok boli čarovné. Aj bez kúzelníka. Postaral sa o to anonymný darca z Košíc a TV JOJ.

V ich detských očiach je ocko superhrdina a ich malá izbička tvorí celý ich svet. Traja malí súrodenci vyrastajú bez mamy. No aj tak majú obrovské šťastie - milujúceho otca, ktorý žije iba pre ne. "Je najlepší na celom svete!" vyhlásil osemročný Jožko. 

"Pán Žinčák je pre mňa hrdina," poznamenala triedna učiteľka Miriam Mudríková. "Sám sa starám, sám všetko, len sa bojím, aby som neochorel," povedal Jozef, otec troch detí. "Otca zbožňujú, otca milujú, život by zaňho dali, naozaj. Je mi ľúto tých detí, lebo každé dieťa má právo na detstvo, viem, že by chceli mať to, čo ostatné deti. Pre také malé deti je ťažké, keď tú mamu nemajú, ale tieto deti možno sú radi, že ju nemajú," podotkla triedna učiteľka. 

Hrou osudu sa Jozef ocitol s troma malými deťmi v garzónke. "Museli vonku spať, lebo tu mala chlapov. Jožko spal na balkóne, Janka musela na chodbe spať," opísal situáciu otec detí. Na malom konferenčnom stolíku sa deti učia, raňajkujú aj večerajú. Jedlo si chystajú na dvojplatničke. "Nemám problém ísť zarobiť si, ale deti ako? S kým ich nemám?" povedal otec Jozef.

Potrebujú väčší byt 

Otec aj deti potrebujú väčší byt - je to Jozefov jediný sen, aby deti vyrastali tak ako ich rovesníci, a nie natlačení v jednej izbe. Problém je ale v tom, že iné bývanie si momentálne dovoliť nemôžu."Ocko, ja chcem byť kúzelník. Aby som ti vyčaroval auto, aby si nás mohol voziť. Človek by im chcel dať všetko, ale nemôže, lebo nemá z čoho," uviedol Jozef. 

Jozef je vyučený kuchár. Nevie si predstaviť, kto by ho zamestnal. Pri týchto malých šidielkach je neustále v jednom kolotoči. Každé Vianoce sa Jozef riadi rovnakým heslom - veľa a lacno. Tento rok to bude pod stromčekom vyzerať úplne inak vďaka anonymnému darcovi z Košíc. A my všetko chystáme, kým nie sú doma. 

Vankúše, paplóny, hračky, nový televízor, hrnce či taniere - takmer sa nám to sem nevmestilo.
Deti prichádzajú zo školy a ich obrovská radosť nemá konca kraja. "Sme veľmi šťastné, na celom svete," kričali od radosti deti. 

Prispel aj generálny riaditeľ TV JOJ 

Rodine prispel aj generálny riaditeľ TV JOJ, vďaka ktorému sme mohli vyplatiť časť dlhu na nájomnom. A radosť im spravil aj jeden z najväčších poskytovateľov internetu. Rodina ho dostala na celý rok zadarmo."Deti sa najviac tešia na internet, najmä pred Vianocami," vysvetlil zamestnanec Antiku. 

"Chcem ich vychovať dobre, aby mali všetko, čo chcú, aby im nič nechýbalo v živote a dobre vychovaní že by boli," poznamenal Jozef. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy