Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Kajúcnikom sa spolupráca s vyšetrovateľmi vypláca. Daniel Čech dostal podmienku štyri roky
Zdielať na

Kajúcnikom sa spolupráca s vyšetrovateľmi vypláca. Daniel Čech dostal podmienku štyri roky

BRATISLAVA / Bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech, ktorého v pondelok prepustili z výkonu väzby na slobodu pre korupciu dostal priaznivý trest, ktorý ešte musí schváliť príslušný sudca. Podľa informácií TV JOJ Daniel Čech uzatvoril s dozorovým prokurátorom ÚŠP GP SR dohodu pre zločin prijímania úplatku na podmienečný trest v trvaní troch rokov so skúšobnou dobou na štyri roky.


V historicky narozsiahlejšom vyšetrovaní korupcie vo vedení polície, prokuratúry, finančnej správe a slovenskej informačnej služby sa vyšetrovacím orgánom už po zadržaní niektorých podozrivých podarilo získať takzvaných kajúcnikov, ktorí sa k trestnej činnosti nielen že priznali, ale začali svedčiť aj proti svojim komplicov.

Už končom minulého týždňa tak tak padla dohoda o vine a treste funkcioníárom polície Norbertom Pakšim, ktorý podsvetiu vynšal policajné informáce. Nechával sa uplácať vysokými sumami, z ktorých údajne išli státisícové úplatky aj k jeho nadriadenému exrezidentovi polície Milanovi Lučanskému. Pakši si za spoluprácu dohodol trest 5 rokov, prepadnutie majetku s tým, že pôjde do ústavu s ľahkým stupňom stáženia. Teraz čaká vo väzbe na súd.

"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd návrh na schválenie dohody o vine a trestne medzi prokurátorom a osobou N.P., ktorá je obvinené zo zločinu založenia zločineckej skupiny a iné," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Zuzana Kudjáková.

Tak ako Pakši aj trestne stíhaný vicerpezident finančnej spavy Daniel Čech sa nechal uplácať za krytie kšeftov s palivami a vratkami DPH podnikateľom Franiškom Böhmom. Aj Čech po zadržaní a obvinení začal spolupracovať s políciou a už  v pondelok  sa po dohode na vine treste dostal z väzby na slobodu. Podľa zistení TV JOJ sa s ním v Judášovi prokurátor dohodol na trojročnom treste s podmienečným odkladom na štyri roky. Okrem toho aj na finančnom treste v sume 30- tisíc eur. Suma úplatku, na ktorý si prišiel za jeden rok.


"Návrhy na schálenie dohôd o vine a treste boli pridelené zákonným sudcom v Banskej Bystrici, ktorý po ich preštudovaní rozhodnú o ďalšom postupe,"
 informovala Kudjáková.

Uzatvorenie dohody o vine a treste s prokuratúrou, obhajcovia obvinených bývalých top funkcionárov polície nechcú zatiaľ komentovať. Urobia tak až po tom, čo dohody schváli príslušný sudca.

Na schválenie dohody o vine a treste v korupčnom prípade Judáš čaká aj bývalý námestník SIS Boris Beňa. Kajúcnik a spolupracujúci svedok. Aj proti svojmu bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy