Poznáte Liptovské droby? Toto jedlo získalo zemepisné označenia, ako náš rýdzo slovenský výrobok
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
LIPTOV / Jedlo s názvom liptovské droby len pred pár mesiacmi získalo zemepisné označenia, ako náš rýdzo slovenský výrobok. Bol to dlhý 5-ročný boj o získanie ochrannej známky. Ak sa teda vyberiete na Liptov, okrem tradičných bryndzových halušiek určite ochutnajte aj Liptovské droby.
Liptovu neodmysliteľne patria aj liptovské droby. Na prvý pohľad podobné jaterniciam. Namiesto mäsa a krúp sú v bravčovom alebo hovädzom črievku jemne rozotreté liptovské zemiaky a škvarky, soľ a zmes korenín. Príprava je jednoduchá. "Ideálne je, keď sa pečú na bravčovej masti, tá urobí tú vôňu, tú chuť správne prepečenú," hovorí výrobca liptovských drobov Štefan Tkáč. "Naším sloganom je liptovské droby do každej doby - chceli sme ukázať, čo je staré, ale aj aktuálne a chutné do tejto doby," hovorí PR manažérka OOCR Liptov Katarína Šarafínová
Keď Liptáci bojovali o ochrannú známku nastal problém
Každá dedina na Liptove mala svoj pôvodný recept. Takže museli mesiace hľadať ten naj recept a nezaobišlo sa to ani bez kompromisov. Zdá sa, že ako táto pochúťka dostala ochrannú známku, začala byť viac vyhľadávaná.
Ústretové k drobom začínajú byť aj reštaurácie na Liptove
"Ten nástup je pomalý z hľadiska pandémie, že boli reštaurácia zatvorené, uvidíme, čo prinesie leto," hovorí výrobca liptovských drobov Richard Makovický. "Dôležitý je aj turizmus, ale zistili sme, že niekedy gastronómia je dôležitejšia," hovorí primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.