Gastro má existenčné problémy a letná sezóna to nezmení. Podľa podnikateľov je riešením nižšia DPH
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Situácia v gastro-sektore je vážna. Prevádzkovatelia podnikov upozorňujú na to, že otvárali s obrovskými dlhmi, ktoré dokážu začať splácať len ak sa zníži DPH na gastro-služby.
K podobnému kroku už niektoré krajiny pristúpili a vďaka tomu nemuseli podniky zvyšovať ceny jedál a niekde sa dokonca znížili. Zníženie DPH je podľa nich jediná vakcína na záchranu podnikov. Nežiadame o peniaze navyše, žiadame len o zníženie DPH, odkazuje gastrosektor. Mnoho podnikov síce otvorilo, no borí sa buď s dlhmi, alebo nedostatkom zamestnancov.
Do reštaurácií sa pomaly vracajú návštevníci, problém je ale zo zamestnancami. Tí sa boja vrátiť do neistého gastrosektora, najmä keď sa skloňuje tretia vlna. "Bolo ťažké prežiť, v marci už bolo také, že ľudia obchádzali za inou prácou, lebo gastro bolo veľmi postihnutné," hovorí majiteľ reštaurácie Ladislav Szabó.
Ale napriek tomu, že podaktoré prevádzky v Kolárove počas pandémie definitívne zatvorili, niet nových ľudí. "Teraz hľadáme nových, ale ťažké je veľmi nájsť, tie výplaty by sme mali zvýšiť, ale pri týchto cenách sa nedajú," hovorí Szabó.
K zvýšeniu cien zatiaľ neprikročili, aj keď ceny surovín viacnásobne vzrástli. V malom mestečku si to nemôžu dovoliť. "Keby nám znížili DPH v gastre na 5% to by nám veľmi pomohlo, keby som vedel lacnejšie kupovať, vedel by som lacnejšie predávať," hovorí Szabó.
Gastro-sektor apeluje na to, aby bola DPH znížená aspoň na 10%, ideálne by bolo ak by to bolo niekde na úrovni okolitých krajín, na úrovni 5%. To presadzuje opozičný Hlas-SD.
Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že zníženie DPH by zastavilo možný rast cien v gastre.