Zatiahnuté
16°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Chceli sa dostať do Európy. Migranti prešli veľkú časť cesty pešo
Zdielať na

Chceli sa dostať do Európy. Migranti prešli veľkú časť cesty pešo

HUMENNÉ / Tisícky kilometrov naprieč štyrmi štátmi prešli po vlastných. Až v Bosne nastúpili do kamióna, ktorý ich priviezol na Slovensko. Zadržali ich pri Košiciach. Traja migranti z Maroka už u nás požiadali o azyl a teraz čakajú v Záchytnom tábore v Humennom.

Troch nelegálnych migrantov našli policajti pri kontrole kamióna z Bosny a Hercegoviny. Cudzinci pochádzali z Maroka. Schovávali sa v prednej časti návesu.

"Migranti z domovskej krajiny vycestovali letecky do Istanbulu. Odtiaľ peši prekročili hranicu medzi Tureckom a Gréckom. Jeden z cudzincov túto hranicu prekročil po mori v člne," informoval hovorca Prezídia policajného zboru SR, Michal Slivka.

Ďalej pokračovali peši do Albánska, potom peši do Čiernej Hory a následne tak isto peši do Bosny a Hercegoviny. Túto trasu prešli každý osobitne, stretli sa až v Bosne a Hercegovine, kde nastúpili do kamióna. Ten ich doviezol na Slovensko. Maročania však nenechali nič na náhodu.

"Trasu si kontrolovali pomocou GPS v mobile. Cudzinci sa chceli dostať do západnej Európy," konštatoval hovorca Michal Slivka. Traja Maročania sa momentálne po tom, čo požiadali o azyl, nachádzajú v záchytnom tábore v Humennom. Záchytný tábor v Humennom je jediný svojho druhu na Slovensku. Poskytuje dočasný domov nielen žiadateľom o azyl ale aj utečencom. Aktuálne sa v ňom nachádza 22 cudzincov.

"Z toho 8 Maročanov, 5 osôb z Indie, 2 z Alžírska, 3 Bangladéša, 2 z Pakistanu a po jednom z Líbye a z Nemecka," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. Od začiatku roka až doposiaľ zadržali stovky cudzincov, ktorí k nám prišli nezákonne. Nelegálna migrácia má oproti vlaňajšku stúpajúcu tendenciu. "Za 27 týždňov tohto roka sme na území Slovenskej republiky zaznamenali 721 prípadov nelegálnej migrácie, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o 152 prípadov viac," skonštatoval hovorca Michal Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy