Zatiahnuté
10°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Meteorológ Hazlinger: Predpovedať príchod tornáda je šialenstvo. To je ako kričať pozor ide vlk, keď sa zjaví raz za rok
Zdielať na

Meteorológ Hazlinger: Predpovedať príchod tornáda je šialenstvo. To je ako kričať pozor ide vlk, keď sa zjaví raz za rok

VRANOV NAD TOPĽOU / Petkovcami na východe Slovenska sa podvečer prehnalo tornádo. Cestu do obce zatarasili popadané stromy. Tornádo strhlo strechy na viacerých rodinných domoch. Na Slovensku ide už o druhé tornádo v tomto roku. Prvé zaznamenané bolo 22. apríla v obci Ploské.

Ľudia z Petkoviec doposiaľ takú hrôzu nezažili. Potom ako sa dedinou prehnalo tornádo, to miestami vyzeralo ako po zemetrasení. Majiteľom jedného z rodinných domov strhlo podkrovie. Strechu našli pri ceste asi o dvesto metrov ďalej a tehly spod nej povytrhávalo a rozbilo pod oknami domu. Predzáhradku aj dvor zasypali sutiny. Podobne to vyzeralo aj pri ďalších rodinných domoch, na ktorých tornádo postrhávalo strechy. 

​"Stromy ohýbalo k zemi, len som dúfala, aby moja strecha vydržala," povedala jedna z obyvateliek obce. "Na troch domoch úplne strhlo strechu, na ďalších štyroch sú čiastočne poškodené," informoval starosta Pavol Hybala. Celá dedina je na nohách. Dobrovoľní aj profesionálni hasiči ostali v teréne do neskorej noci. Spolu s miestnymi obyvateľmi odstraňovali rozsiahle škody. Všade dookola ostali popadané konáre, ale aj celé stromy. Zatarasená bola aj cesta do obce. Tú sprejazdnili hasiči. Tornádo strhlo aj elektrické vedenie. Zhruba polovica obce ostala bez elektriny.

Meteorológ Michal Hazlinger: Tornádo to bolo

Pôvodne si nebol nikto istý, či to, čo sa udialo na východe bolo tornádo alebo len vzdušný vír. "Na chvíľu sa vír dotkol zeme, a vtedy je to tornádo," vysvetlil moderátor Najlepšieho počasia Michal Hazlinger. Nevylúčil ani to, že by sa takéto víry alebo tornáda mohli začať častejšie vyskytovať. "Predpovede na tornáda je šialenstvo a v našich podmienkach sa doteraz súdilo, že aj do výstrah dáva také niečo ako tornáda je absolútne bezpredmetné. Pretože nemôžete stále kričať pozor ide vlk, keď vlk sa zjaví raz za rok," konštatoval meteorológ Hazlinger. Priznal, že pravdepodobnosť aj v dôsledku otepľujúcej sa klímy, že sa budú objavovať víry alebo tornáda na Slovensku je vyššia. 

Vznik tornád je zvyčajne spojený s výskytom mohutnej búrkovej oblačnosti a supercelárnymi búrkami, ale nie je to vždy tak

Tornáda napáchali veľké škody a meteorológovia pri súčasnej technike a radaroch nedokážu celkom presne predpovedať a lokalizovať miesto, kde sa tornádo vyskytne a prípadne varovať obyvateľov. "Nie každá silná búrka je spojená s tornádom a nie všetky tornáda vznikajú iba pri extrémne silných búrkach," vysvetlil meteorológ Hazlinger. Na to, aby vzniklo tornádo, je potrebný stret prúdov vlhkého teplého a studeného vzduchu, a zároveň musí dôjsť k ich rotácii v hornej a aj v dolnej vrstve. Tornádo, ktoré narobilo škody na východe Slovenska v obci Petkovce, bolo tak trochu neštandardné. Nesprevádzala ho napríklad typická supercelárna búrka, ako napríklad pred mesiacom na Morave. "Toto bola maličká búročka, ktorá vznikla, vypršala sa a zanikla," konštatoval meteorológ. Nebyť tornáda, ktoré zničilo niekoľko domov, bola by to slabá bežná búrka, ktorá by nestála ani za zmienku. V tejto lokalite to však nemuselo byť jediné tornádo. Podľa očitých svedkov ich vraj bolo viacero.

Niektoré zábery hovoria dotyku víru so zemou len pár sekúnd, očité svedectvá o najmenej minúte. V tejto oblasti však s určitosťou bolo tornád viacero. Možno si položíte otázku, prečo v prípade tornáda na Morave, v Petkovciach, alebo v Poľsku, vopred neupozornili meteorológovia. Naši jojkárski meteorológovia pozorujú vývoj búrkovej oblačnosti pomocou radarov, ktoré sú rozmiestnené po celom Slovensku. "Radary sú efektívne nástroje na detekciu zrážkových polí," uviedol Hazlinger. Dokážu presne odhaliť silné búrky s výdatnými zrážkami a dokážu zachytiť dokonca aj búrky s vnútornou rotáciou, ale či sa rotujúca masa dotýka zeme, alebo nie, to je už problematické. 

Údaje za posledné desaťročie hovoria o tom, že na Slovensku sa v priemere objaví asi jedno tornádo ročne a v oblasti východoslovenskej nížiny je ich zaznamenaných niekoľko. V apríli tohto roku v obci Ploské v košickom kraji, v 2018-tom v obci Lekárovce v okrese Sobrance, v 2011 Šuňava pri Poprade, alebo pár kilometrov od slovenských hraníc ukrajinskej strane.

Starosta obce Petkovce: Bol to bežný deň, nič nenasvedčovalo tomu čo sa stalo

V relácii Ranných novín starosta obce Petkovce Pavol Hybala konštatoval, že nič nenasvedčovalo tomu, že príde tornádo do ich obce. "Bol to normálny bežný deň, počas ktorého nenasvedčovalo nič tom, že príde k takejto katastrofe," vyjadril sa starosta. Podľa jeho slov už o 17:15 začalo silno pršať a fúkať. "A začalo hučať, ja som bol v tej chvíli v kancelárii obecného úradu. Keď som to počul, vyšiel som von pred dvere a pozrel sa dole do obce. Zbadal som vír, ktorý do vzduchu vznášal šaty, papiere," opísal začiatky katastrofy Hybala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy