Zatiahnuté
10°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
V Litmanovej sa konala tradičná púť. Zúčastnilo sa niekoľko tisíc veriacich a nechýbal ani premiér Eduard Heger
Zdielať na

V Litmanovej sa konala tradičná púť. Zúčastnilo sa niekoľko tisíc veriacich a nechýbal ani premiér Eduard Heger

LITMANOVÁ / Každoročne sa v lese nad dedinou Litmanová stretávajú veriaci na grécko-katolíckej púti. A tisíce ich prišli aj tento rok, hoci stále platia prísne hygienické opatrenia. Prešovský arcibiskup prišiel do Litmanovej už v utorok, aby stihol nachystať darček pre Svätého otca, ktorý príde na Slovensko v septembri.

Litmanovská hora je ukrytá na čarokrásnom mieste, tri a pol kilometra za dedinou v nadmorskej výške 820 metrov. Aj preto, že to nie je liturgia v klasickom kostole sem ľudia chodievajú načerpať energiu a silu. Hoci len raz v roku, ako aj teraz, na výročie zjavení, ktoré sa tu mali začať pred 31 rokmi.

Ľudia atmosféru púte vnímajú v týchto zvláštnych časoch rôzne. "Tak viete, že je to iné odkedy nás táto korona zasiahla," povedal jeden z účastníkov. Minulý rok púť pre pandemickú situáciu neprerušili, dodržali prísne opatrenia a tak sa mohli všetci stretnúť. Miestny farár je ale presvedčený, že tento rok je to ešte prísnejšie. "Je to komplikovanejšie a náročnejšie pre organizátorov, aby sme všetko dodržali a boli takým príkladom pre ostatných," konštatoval správca farnosti v Litmanovej, Rastislav Janíčko. Na Litmanovú sa prišiel modliť aj premiér Eduard Heger, odbehol si z dovolenky, ktorú trávi vo Vysokých Tatrách. "Rád som prišiel aj sem na horu Zvir spolu s veriacimi sa modliť za Slovensko. Jeseň bude veľmi náročná, ale chcem pokračovať vo svojich regionálnych výjazdoch," vyjadril sa premiér Eduard Heger. 

Aj na hore Zvir sa hovorilo o septembrovej návšteve pápeža na Slovensku. V Prešove ju má pod svojím patronátom gréckokatolícka cirkev. A aj na Litmanovej zháňali dobrovoľníkov, ktorí zatiaľ chýbajú. Nuž a metropolita gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku už pre pápeža v okolí Litmanovskej hory Zvir našiel originálny darček. "Prvá jeho otázka, keď sa hocikde stretneme je A doniesol si mi huby? takže budem môcť povedať pravdaže," povedal Vladyka Ján Babjak, arcibiskup prešovskej archieparchie. 

Najčítanejšie správy