Zatiahnuté
11°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Na Slovensku máme pralesy a naozaj vzácne. Do najvyššieho stupňa ochrany pribudli ďalšie územia
Zdielať na

Na Slovensku máme pralesy a naozaj vzácne. Do najvyššieho stupňa ochrany pribudli ďalšie územia

BRATISLAVA / Slovensko je krajina s nádhernou prírodou, ale iba málokto vie, že časť z nej tvoria vzácne a skutočné pralesy. Nie tropické ako v Brazílii, ale podľa výskytu vzácnych drevín a rastlín sú to obrovské klenoty. Mnohé sú preto domovom viacerých výnimočných a chránených živočíchov.

Keď sa povie prales, mnohí z nás si predstavia legendárneho Tarzana, ako si to po liáne šinie ku svojej Jane. Lenže pralesy, alebo to, čo z nich zostalo, máme aj na Slovensku a vláda rozhodla, že 76 takýchto území budeme odteraz prísnejšie chrániť.

"Tento proces prebehol v spolupráci s lesmi SR a je to iba na štátnych pozemkoch. Štát sa rozhodol svoje pozemky chrániť, teda tie najvzácnejšie lesy chrániť najvyšším stupňom ochrany, čo je 5. stupeň ochrany. Akékoľvek aktivity, ktoré by mohli poškodzovať tento ekosystém, budú vylúčené, napríklad ťažba dreva, výstavba, atď," vysvetlila Miroslava Plassman, riaditeľka WWF Slovensko. "Bude ako taký náhrdelník perličiek, väčšinou to budú územia, ktoré si budú vedieť nájsť naozaj len fajnšmekri, bokom od bežných ciest a našťastie bokom aj od obvyklej ťažby," konštatoval minister životného prostredia Ján Budaj. "Nie vždy najatraktívnejšie miesta, ale lesy, ktoré sú vzácne svojou prírodnou hodnotou. Stromy, ktoré majú 400 rokov a viac. Hovoríme o rozlohe, ktorá je menšia ako 1 percento všetkých našich lesov," doplnila informácie Miroslava Plassman.

Jednou z prírodných rezervácii pralesy Slovenska je aj Horná Skala pri Banskej Bystrici. Zhruba 40 hektárov jedľových smrekových a bukových lesov sa nachádza na území od obce Badín smerom na Kremnicu. O tom, že nad ich domami je nová prírodná rezervácia ešte nevedeli ani niektorí Badínčania. Tretina územia Pralesy Slovenska je biotopom hlucháňa hôrneho, voči ktorému sa vyhradil jeden z koaličných partnerov s tým, že tieto vtáky nie sú jeho voličmi. "Mňa nevolia hlucháni," vyjadril sa predseda parlamentu Boris Kollár. "Je to dobrý bonmot, ale nekomentujem bonmoty, zo zásady," reagoval minister Budaj na slová Kollára. K slovenským pralesom pribudli aj ďalšie vzácne lokality v okrese Sobrance a Michalovce, no málokto o nich vie. "Nepočula som nič. Žijem tu od narodenia, ale som o tom nepočula, že takú vzácnu vec tu máme," povedala jedna z obyvateliek. Ako turisti budeme môcť tieto prísne chránené územia navštíviť. "Je to naše dedičstvo, veľa z nich má značené chodníky, po ktorých sa možno pohybovať, ale iba po nich," upozornila Plassman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy