Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Africký mor ošípaných: Likvidujú celý chov, až 20 tisíc svíň domácich
Zdielať na

Africký mor ošípaných: Likvidujú celý chov, až 20 tisíc svíň domácich

NOVÉ ZÁMKY / Stačí, že sa nájde jediný pozitívny jedinec a musia zlikvidovať celý chov. Africký mor ošípaných - mimoriadne infekčná choroba pre svine domáce, sa objavil na farme v Brutoch, kde musia okamžite utratiť všetkých 20-tisíc ošípaných. Ešte upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Na farme v Brutoch už 8. deň musia utrácať približne 130 kg ošípané. Začali odstavčatami, pokračujú výkrmnými. Celý chov, približne 20 tisíc svíň domácich, skončí namiesto bitúnku v žilinskej kafilérii. Po ich zvýšenom úhyne koncom minulého roka vzorky z kadáverov potvrdil, že ide o africký mor ošípaných.

"Okolo tých 1 500 ošípaných sa denne usmrtí, usmrcuje ich eradikačný tím ŠVPS a sú to približne nejakí 6 ľudia," informoval riaditeľ RVPS v Nových Zámkoch, Milan Dudáš. Nakazené, ale aj zdravé jedince usmrtia elektrickým prúdom, všetko pod dohľadom veterinárov. "Sú to nadľudské výkony, čo tu vykonávajú títo ľudia, aby tie zvieratá boli nahnané na miesto usmrtenia a vlastne naložené do tých kafilerických boxov," opísal Dudáš. 

Africký mor ošípaných sa z farmy rovnakého vlastníka v Jesenskom dostal do Brutov s odstavčatami. "Tam mali izolačnú maštaľ, v Brutoch sme im schválili, za 2 týždne nastal mor v tej izolačnej maštali bolo tam 5 500 ošípaných, nám tvrdili, že je tá maštaľ tak izolovaná od ďalších, že sa to nešíri ďalej a možno za týždeň bolo aj v ostatných sekciách," vysvetlil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Jozef Bíreš. Agresívny vírus sa šíri priamym kontaktom s diviakom, krmivom, ľuďmi či pohybom áut. "Je tu tichšie, ako na bitúnku, inšpektori dohliadajú na to, aby ten velfer zvierat aj pri takomto usmrcovaní bol dodržiavaný, v priebehu pár dní sa usmrtia všetky ošípané, čo sú tu a môže sa začať dezinfikovať farma," okomentoval ďalší postup Dudáš. 

"Máme záujem obnoviť chovy na farmách v Brutoch a v Jesenskom," vyjadril sa konateľ PIGAGRO s.r.o. Peter Larsen. "Tu sa všetky ošípané usmrtia a tým sa uzavrie aj šírenie vírusu na iné farmy," vysvetlil Dudáš. Na oboch farmách museli utratiť viac ako 40 tisíc svíň. Len za usmrtenie, odvoz do kafilérie a následné spálenie sa náklady môžu vyšplhať na 400 tisíc eur. "Štát to kofinancuje, vzhľadom na to, že Slovensko má európsky program na mor ošípaných schválený EK tak zo čo uhradí štát 50% dáva Európska komisia," uviedol Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy