Zatiahnuté
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Autodopravcovia pokračujú v blokáde hraničných priechodov
Zdielať na

Autodopravcovia pokračujú v blokáde hraničných priechodov

KÚTY/BŘECLAV / Autodopravcovia po blokácii Rožňavskej ulice v Bratislave v utorok večer vyhlásili ostrý štrajk. Zatvoriť plánujú ďalších 5 priechodov. Prvý z nich, ktorý večer zablokovali, bol na hraniciach s Českom.

Premyslený systém štrajku

Okolo pol ôsmej večer uzavrela Únia autodopravcov jeden jazdný pruh určený pre kamióny. "Tie autá, ktoré sú tu, tak ostanú - len tí ľudia sa budú meniť. Schéma je taká, že vždycky uzatvoríme na 8-9 hodín hraničný priechod, potom to pustíme na 15 min a zasa to zatvoríme. A pokiaľ nebude vláda s nami rokovať, bude to takto pokračovať," informoval Marián Ürge, prezident asociácie odťahových služieb. 

Protestom žiadajú zníženie cestnej dane, vrátenie spotrebnej dane z palív, ale aj nižšie mýto. "Pán minister, že my Vám vypneme mýto! My sme nechceli, aby nám vypli mýto na pol roka, lebo potrebujú aj tí ľudia nejakým spôsobom žiť - na údržbu ciest a na opravy. My sme chceli len ten podiel, ktorý nám patrí," odkázal Stanislav Skala, predseda Únie autodopravcov. 

Protesty môžu byť ešte ostrejšie

Ak jednotlivé ministerstvá nepristúpia na rokovanie, dopravcovia chcú pristúpiť ešte k razantnejšiemu kroku a postupne zatarasiť všetky hraničné priechody. Cesty nechajú sprístupnené len pre záchranné zložky a osobnú dopravu. Ministerstvo dopravy sa nám zatiaľ nevyjadrilo, či plánuje v najbližšej dobe rokovania s autodopravcami. Na odpoveď momentálne čakáme.

Záchranné zložky i osobné autá môžu prechádzať bez problémov. Schéma je taká, že autodopravcovia na približne 8 hodín uzatvoria sčasti určitý hraničný priechod, potom ho na 15 minút pustia a opäť ho uzatvoria. Štrajk bol dočasne prerušený z dôvodu presunu vojenskej techniky. "My tu ostaneme mesiac, dva, tri - nám to je jedno. My už nemáme čo vážne stratiť. 2 roky chodíme na ministerstvo dopravy a ja už si robím srandu, že my máme zavedenú knihu a tam máme napísané, že kto robí najlepšiu kávu, a ktorá sekretárka sa na nás usmiala a tam máme pomlčku, že zas sme nevybavili," reagoval Marián Ürge. Hoci vláda s autodopravcami komunikovala o ich požiadavkách ešte minulý týždeň, spoločné rokovanie sa doposiaľ neuskutočnilo.

O pol druhej popoludní zablokovali slovenskí autodopravcovia hraničný priechod Šahy – Parassapuszta. Kamionisti, ktorí sa chceli dostať za hranice využili 30 kilometrov vzdialený priechod v Slovenských Ďarmotách. Od trištvrte na päť sa už ale nedostanú ani tadiaľto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy