Oblačno
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Kolíková o dnešnom (ne)schválení: Je to pre mňa veľkým sklamaním
Zdielať na

Kolíková o dnešnom (ne)schválení: Je to pre mňa veľkým sklamaním

BRATISLAVA / Vo štvrtok, 17. februára, začala v parlamente rozprava k súdnej mape. Návrh predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

​Sulík: Načo je Sme rodina ešte v koalícii?

Predseda strany Sloboda a solidarita na tlačovej konferencii po hlasovaní v parlamente hovoril o nepochopiteľných dôvodoch poslancov Sme rodina. K hlasovaniu strany Za ľudí povedal Sulík, že vyhrala malosť Veroniky Remišovej. "Nerozumiem, väčšinou je strana Za ľudí za rozumné kroky, žiaľ, dnes vyhrala malosť ministerky Veroniky Remišovej," doplnil Sulík. 

"Je pre mňa veľkým sklamaním, že reforma, ktorá ma v sebe protikorupčný náboj, je len ambíciou strany SaS a hnutia OĽaNO. Chodila som do klubov a reformy som písala ešte v strane Za ľudí. Do dnešného dňa som nevedela, že strana Za ľudí reformy nepodporí," okomentovala dnešné hlasovanie Kolíková. 

Podpredseda NR SR Juraj Blanár vyzval Máriu Kolikovú na demisiu kvôli reforme súdnej mapy.​

Zákon o mestských súdoch

Ministerka Kolíková prosila v parlamente poslancov, aby zákon o mestských súdoch posunuli do druhého čítania a dali tak priestor diskusii o prípadných zmenách, či úpravách. Hovorila aj o tom, že ak sa súdna mapa neschváli neohrozí to len peniaze z Plánu obnovy, ale spôsobí to aj prieťahy v konaniach. 

Parlament neschválil v prvom čítaní dve vládne novely zákonov o zriadení mestských súdov v Bratislave a v Košiciach. Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS), ktorá návrhy predkladala, išlo o dva kľúčové zákony súvisiace s novou súdnou mapou.

Vytvorenie jedného bratislavského súdneho obvodu predpokladal vládny návrh zákona o zriadení Mestského súdu Bratislava. Bratislavský obvod mal vzniknúť spojením terajších súdnych obvodov okresných sudov Bratislava I, II, III, IV a V. Z obvodu Okresného sudu Bratislava II sa navrhoval vylúčiť okres Senec. Dôvodom je podľa rezortu spravodlivosti „odstrihnutie“ všetkých satelitov Bratislavy už v minulosti (okresy Pezinok a Malacky) a tiež zlá dopravná dostupnosť do Bratislavy. Okres Senec sa mal zaradiť do obvodu Okresného súdu Pezinok.

Do druhého čítania sa nedostal tiež vládny návrh zákona o zriadení Mestského súdu Košice. Vzniknúť mal spojením terajších súdnych obvodov okresných súdov Košice I, II a Okresného súdu Košice-okolie. Do košického obvodu malo patriť aj priľahlé satelitné územie mesta Košice.

noviny.sk

Dostál hovorí o protireformnom partnerstve

Politik Ondrej Dostál označil dnešné hlasovanie politických strán Za ľudí a Sme rodina ako protireformné partnerstvo. "Gratulujem. Aj fašisti a smeráci tomu búrlivo zatlieskali," napísal na sociálnej sieti. 

Iba jeden zákon

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej v parlamente prešiel len jeden z reformných zákonov o okresných súdoch. Parlament posunul do druhého čítania návrh zákona súvisiaceho s novými sídlami a obvodmi okresných súdov. Je to jeden z kľúčových zákonov súdnej reformy. Cieľom je efektívnejšia justícia. To znamená špecializácia sudcov, čo umožní rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodovanie. Počet okresných súdov sa má znížiť zo súčasných 54 na 30 vrátane okresných súdov, ktoré sa začlenia do dvoch mestských súdov v Bratislave a Košiciach. Zákon v prvom čítaní podporilo 80 poslancov zo 141 prítomných. 

Počas rozpravy mala výmenu názorov Kolíková s Kollárom

Schôdza bola prerušená pre rokovanie poslaneckého grémia po výmene názorov Borisa Kollára a Márie Kolíkovej. Počas rozpravy k súdnej mape v parlamente vystúpil aj predseda NR SR Boris Kollár, počas ktorého ministerku kritizoval a posielal pred Národnú radu SR. Voči jeho vystúpeniu sa ohradila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a Vladimíra Marcinková, ktoré kritizujú postoj Kollára. Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková označila poslancov zo strany Sme rodina za zbabelcov.

Zákon o krajských súdoch neprešiel o jeden hlas

Krajské súdy jej strana Sme rodina nepodporila. Aby prešiel bol potrebný už len jeden hlas. Medzi poslancami, ktorí zaň nehlasovali bola aj poslankyňa zo Za ľudí Miriam Šuteková a Alexandra Pivková, ale aj poslanec zo strany OĽaNO György Gyimesi.

Valášek je za súdnu mapu: Nechcem sa pridať k Matovičovi a Kollárovi v osobnej pomste ministerke

Nezaradený poslanec Národnej rady SR (NR SR) za hnutie Progresívne Slovensko Tomáš Valášek bude hlasovať za reformu súdnej mapy, o ktorej poslanci parlamentu rokujú na prebiehajúcej schôdzi v prvom čítaní. Oznámil to dnes na tlačovej besede Progresívneho Slovenska. Predsedníčka hnutia Irena Bihariová zdôraznila, že reformu nepovažujú za dostatočnú.

"Progresívne Slovensko bude vždy na strane reforiem, ale súdna mapa iba opravuje kozmetické chyby z minulosti. Budeme trvať na zásadných zmenách v najbližšom období,“ odôvodnila Bihariová.

Valášek považuje aj malé zlepšenie za prospešné. "Nechcem sa pridať k Igorovi Matovičovi a Borisovi Kollárovi v osobnej pomste ministerke Kolíkovej. Pozerám na reformu racionálne a uvítam, keď ministerka pristúpi na debatu s nami a v ďalších krokoch uvidím zapracované skutočné riešenia,“ dodal nezaradený poslanec.

O čom sú reformy súdnej mapy?

Pri reforme súdnej mapy ide o sériu zákonov, ktoré do poslaneckej snemovne predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS). Po reforme by mala justícia efektívnejšie fungovať, pretože má vytvoriť podmienky pre špecializáciu sudcov na úrovni okresných a krajských súdov. Slovensko by malo byť podľa novej súdnej mapy rozdelené na tri odvolacie obvody krajských súdov, ktoré budú sídliť v Trnave, Žiline a v Prešove. Zároveň by krajské súdy mali mať aj päť regionálnych pracovísk, konkrétne v Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Bratislave a v Košiciach. V Bratislave a Košiciach budú zároveň sídliť mestské súdy. Znížiť sa má aj počet okresných súdov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy