Polojasno
19°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Štyri roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Štyri roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

BRATISLAVA / Presne štyri roky. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala masívne protesty, rekonštrukciu vlády aj zmeny vo vedení polície. Špecializovaný trestný súd už vyriekol tri tresty, no dvoch údajných objednávateľov - Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, oslobodil. Po jeden a pol ročnej prestávke sa verejnosť opäť k prípadu vráti. Stále totiž nie je definitívne potvrdené, kto si vraždu objednal.

​Už sú to 4 roky

Bol pondelok 26. február 2018. Krátko po deviatej ráno sa Slovensko dozvedelo o vražde novinára a jeho snúbenice. Ešte v ten deň policajný prezident povedal, že vražda zrejme súvisí s Kuciakovou prácou. Generálny prokurátor, že tu rozpúta peklo. Dodnes ho na vlastnej koži prežívajú pozostalí. "Veľmi ťažký a krutý život od toho 21. februára," vyjadrila sa mama Martiny, Zlatica Kušnírová. Dennodenné spomienky na to, čo sa stalo sú pri každom výročí o to ťažšie. Od pohrebu vynechá dennodennú návštevu cintorína jedine, že je na druhom konci republiky. Pani Zlatica sa ukázala od tragédie ako bojovníčka. Ako poznala svoju dcéru a nastávajúceho zaťa, vie, že by to ani oni tak nenechali. "Myslím, že oni odo mňa očakávajú, aby som to nevzdala a usilovala sa ďalej," povedala Zlatica. 

Mama Jána: Každý deň pobozkám fotku

Bolesť Jankových rodičov je rovnaká aj po 4 rokoch. "Keď vám takto zavraždia syna a nevestu tak určite vás to poznačí na celý život," povedal otec Jána. "Každý deň pobozkám fotku," dopĺňa pocity mama Jana. V spomienkovom kútiku v kuchyni u nich doma sú aj rôzne ocenenia In memoriam pre Janka za jeho novinársku prácu. 

Sklamanie z rozsudku

Europol, FBI, Česká, talianska polícia, aj britský Scotlandyard. Rozbehlo sa vyšetrovanie, aké Slovensko nezažilo. Nepomohol ani milión eur na stole od bývalej vlády za informácie o páchateľoch. Po zemetrasení na politickej scéne, aj v policajných radoch, verejnosť naďalej netrpezlivo sledovala vývoj vyšetrovania. Po siedmich mesiacoch putovali do vyšetrovacej väzby Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó. Následne k ním pribudla aj Alena Zsuzsová. Rok na to, v septembri 2019 ukončili vyšetrovanie. Andruskó sa dohodol na vine a treste 15 rokov. Marček sa priznal. 

Najsledovanejší súd 

13. januára v roku 2020 sa začal pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku najsledovanejší súdny proces v novodobej histórii Slovenska. Súdne dokazovanie prinieslo 20 pojednávaní. 3. septembra 2020 senát Tomáša Szabóa odsúdil na 25 rokov. Kočnera a Zsuzsovú oslobodil. Pre rodiny zavraždených snúbencov bol tento rozsudok obrovským sklamaním. Prokurátor sa odvolal a pre Kočnera so Zsuzsovou žiada 25 ročný trest. Rozhodovať bude najvyšší súd. Najvyšší súd spojil vraždu Jána a Martiny s prípravou vrážd prokurátorov. Vrátane dnešného generálneho aj špeciálneho. 

Dva mladé životy vyhasli preto, lebo verili v dobro a správne hodnoty. S týmto mottom v deň výročia odhalia pamätník Jánovi a Martine na Námestí SNP. Dúfajúc, že na piate výročie už bude každý definitívne vedieť, kto si vraždu objednal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy