Polojasno
19°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Aktivisti sa búria voči predaju Tisovho domu. Majú strach, do akých rúk by sa mohol dostať
Zdielať na

Aktivisti sa búria voči predaju Tisovho domu. Majú strach, do akých rúk by sa mohol dostať

BRATISLAVA / Búrku nevôle vyvolala žiadosť o odkúpenie časti rodného domu Jozefa Tisa, o ktorej bude mestské zastupiteľstvo v Bytči hlasovať už vo štvrtok, 24. februára. Po vyjadrení primátora pre denník SME, že budova je pre mesto zbytočná, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov okamžite upozornil, že hrozí, že z domu sa stane pútnické miesto neofašistov a neonacistov. Rakúšania na rozdiel od nás podobne kontroverzný Hitlerov rodný dom navždy vyriešili.

Magistrát Bytče odpredaj Tisovho rodného domu nepodporí, ale nechce sa k tejto záležitosti vyjadrovať, pokiaľ nebude mestské zastupiteľstvo, ktoré sa bude tejto problematike venovať. Predtým primátor Miroslav Minárčik predaj pripúšťal. "Jasné, že sa bojíme, že by to mohli dostať do rúk nejakí extrémisti, alebo nejaké iné skupiny," povedal poslanec Miroslav Frolo. 

Polovica tejto nehnuteľnosti je v majetku mesta. Druhá patrí združeniu, ktoré sa už dlhšie snaží o to, aby bolo jediným majiteľom. Chce teda odkúpiť aj mestský podiel domu. Ako dôvod udáva, že schátraný objekt treba zrekonštruovať. "Odmietam dezinformácie a nátlakové akcie novinárov a
rôznych aktivistov, ktorí blúznia o neonacistických zrazoch. Dávam prísľub, že žiadne oslavy totalitných režimov ani iná trestná činnosť sa tam konať nebudú,"  napísal v písomnom stanovisku Pavol Demjanič zo Slovenského dejepisného spolku. Proti tomuto združeniu majú veľké výhrady miestni aktivisti. "Považujeme za veľmi nebezpečné, aby sa dostal do rúk súkromného vlastníctva, obzvlášť ak o odkúpenie žiada Slovenský dejepisný spolok, ktorému predsedá predseda Pavol Demjanič, o ktorom z verejných zdrojov vieme dohľadať, že sa zúčastnil na protirómskych pochodoch alebo kandidoval za ĽSNS," reagovala Kristína Rigerová, iniciátorka petície proti predaju domu.

Viacerí mestskí poslanci avizovali, že budú hlasovať proti predaju. Odborníci upozorňujú, že Rakúsko našlo recept ako sa vysporiadať s kontroverznými objektami, napríklad s rodným domom Adolfa Hitlera. "Hitlerov údajný rodný dom sa stal miestom takého nazval revanšistického turizmu. Sa tam stretávala extrémna pravica a dali sa tam kúpiť rôzne veľmi pochybné suveníry," opísal spisovateľ a publicista Michal Hvorecký. "Vláda sa snažila 3x získať kontrolu nad týmto domom," povedal historik Jakub Drábik. Rakúska vláda napokon menila zákon, aby získala Hitlerov rodný dom. "V roku 2006 rakúska vláda rozhodla, že bude dom znárodnený," informoval publicista Peter Beňovský. "Momentálne sa rekonštruuje a mala by tam byť policajná stanica," doplnil informácie Drábik. Okrem toho tam vznikol aj pamätník. "Pribudol tam pamätník, kde sa hovorí o hrôzach fašizmu," uviedol Hvorecký. Výzvu neziskovej organizácie Post Bellum, ktorá reagovala na otázku možného predaja Tisovho domu, podpísalo vyše 3 400 ľudí. "A následne tam zriadiť napríklad múzeum nie tvorcom, ale obetiam druhej svetovej vojny," navrhuje Sandra Polovková z Post Bellum. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy