Skoro jasno
20°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Ľudia sú proti podjazdu, budú musieť zasiahnuť do bývania ľuďom
Zdielať na

Ľudia sú proti podjazdu, budú musieť zasiahnuť do bývania ľuďom

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Po železničnej trati smerom do Česka, ktorá vedie cez Záhorie, by mali jazdiť vlaky maximálnou rýchlosťou. Musí prejsť modernizáciou, ktorej súčasťou je aj výstavba podchodov v obciach, kadiaľ trať vedie. Obyvateľom sa to neveľmi páči. Hovoria, že majú málo informácií a môže im to skomplikovať životy.

Cez obec Plavecký Štvrtok má prechádzať vlak až 160 km rýchlosťou. Majú v nej postaviť podjazd, ale ľudia sú proti tomu. Začalo sa o tom hovoriť ešte v roku 2017. Navrhli vtedy tri možnosti, ale nikto sa na ničom nedohodol.

"Severná, južná a stredom obce. Už vtedy ľudia v roku 2017 namietali, že to je nepriechodné, že tu budú musieť zasiahnuť do bývania ľuďom, lebo tu nie je zodpovedajúca šírka. Aj s dvomi ZDŠ vieme, že tu nie je únosné dať tunel," konštatoval obyvateľ obce Peter Staňka. Podjazd rozdelí dedinu na dve časti. V jednej dolnej býva okolo 1 200 ľudí. V dedine majú nízko spodnú vodu. "V prípade zatopenia toho podjazdu, to bude jediná prístupová cesta do obce," vysvetlil starosta Radoslav Benkovič. 

Na rokovaní v Malackách chceli, aby ľudia dávali posledné pripomienky k niečomu, a pritom nevideli ani projekt. Starosta má výhrady k tomu, prečo vybrali najhorší variant. "Obyvatelia budú odkázaní na jeden výťah jedny schody, aby sa dostali do druhej časti obce, kde sú školy škôlky lekáreň a celá infraštruktúra. Je tu veľmi tlačené na čas, a kto mu zodpovedá ten proces, a celé to konanie ako teraz vidíte," povedal právny zástupca  Vladislav Krechňák. "Železnice Slovenskej republiky sa budú zaoberať vzniknutou situáciu a následne poskytnú stanovisko," informovala hovorkyňa Železníc SR, Ria Feik Achbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy