Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Krátko na to, ako prekročila hranice, porodila. Mladá Ukrajinka pomenovala bábätko po prezidentovi
Zdielať na

Krátko na to, ako prekročila hranice, porodila. Mladá Ukrajinka pomenovala bábätko po prezidentovi

UBĽA / Z hraníc rovno do pôrodnice. Na svet prišlo prvé bábätko, ktoré sa narodilo mladej Ukrajinke krátko potom, ako prekročila naše hranice. Chlapček dostal meno po ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom, ktorý je v očiach Ukrajincov hrdinom. Cez hraničný priechod v Ubli stále prichádza množstvo matiek s deťmi, no situácia sa aktuálne oproti minulým dňom o čosi upokojila.

Podľa starostky obce Ubľa bola pondelková noc najťažšia od začiatku vojny na Ukrajine. "V noci sme dvakrát volali záchranku, pretože detičky sú vyčerpané a premrznuté," informuje starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. Na Slovensko prešlo cez hraničný priechod v Ubli takmer 5 000 žien a detí. Dobrovoľníci, ktorí tu nonstop pomáhajú žasnú nad tým, aké sú tieto deti poslušné.

Na východnú hranicu prúdi pomoc z celého Slovenska

Celý svet si neželá nič iné, len aby to už skončilo. No kým nastane ten deň, ukrajinskí utečenci by mali cítiť, že v tom nie sú sami. Na východnú hranicu prúdi pomoc z celého Slovenska. Na hranici sú pristavené dodávky aj autobusy, ľudí rozvážajú do rôznych častí Slovenska. "Mám sedemmiestne auto, veziem ich do Košíc, možno sa ešte vrátim. Keď som to videl v správach, musel som niečo urobiť," hovorí podnikateľ z Košíc. "Prišli sme zo Zvolena, asi 340 km a radi sme prišli pomôcť," tvrdí dobrovoľník z obce Pliešovce. 

Hraniční policajti zaznamenali počas posledných dní aj 17 pokusov o nelegálne prekročenie tzv. zelenej hranice. Boli medzi nimi štyria Turci a 13 Ukrajinci.
A výnimočná je aj obetavosť starostky obce Ubľa, ktorá bola hospitalizovaná v Ústave pľúcnych chorôb vo Vyšných Hágoch. Odtiaľ všetko riadila po telefóne, no napokon uprosila primára, aby ju prepustil, pretože musí ísť na hranicu. "Musím poďakovať celému personálu, že mi na vedľajšej izbe zriadil doslova kanceláriu, kde som mohla pracovať s notebookom a telefonovať," hovorí starostka. 

Doteraz spali matky s deťmi v telocvični, aktuálne veci presťahovali do kultúrneho domu a všetky miestnosti vydezinfikujú. Deti, ktorým dalo ministerstvo školstva do stredy voľno, sa môžu vo štvrtok do školy vrátiť. Novinkou bude aj testovanie utečencov, v Humennom budú schopní otestovať 3-tisíc ľudí denne.

Z hraníc rovno do pôrodnice

Záchranári priviezli do Sniny dve tehotné ženy. Jednou z nich je 16-ročná Ruslana, ktorú hospitalizovali skoro ráno. Bábätko z hranice prišlo na svet v popoludní. Meno dostalo symbolické – Volodymyr. "Sme veľmi radi, že sa narodil zdravý chlapec. Narodil sa do veľmi ťažkej doby, želám si, aby ukrajinské deti, ale aj všetky deti na svete, boli šťastné," uviedol primár nemocnice v Snine František Pavlovčin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy