Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Slovensko vyhostí ruských diplomatov
Zdielať na

Slovensko vyhostí ruských diplomatov

BRATISLAVA / Slovensko prijalo rozhodnutie o vyhostení ruských diplomatov z krajiny. Informáciu ako prvý priniesol portál Denník N.

O vyhostení ruských diplomatov informoval Denník N a neskôr to potvrdil aj hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb, Slovenská republika dnes rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch,"  informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga. Slovensko musia opustiť do troch dní. 


Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky zároveň dôrazne vyzýva Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Štát vypol Hlavné správy a Hlavný denník 

Štát po ruskej invázii na Ukrajinu vypol pre šírenie dezinformácií internetové portály Hlavné správy a Hlavný denník. Teraz prikročil k tvrdým opatreniam voči ruskej ambasáde. Rezort diplomacie si na koberček predvolal aj ruského veľvyslanca. Dôvodom sú závažné informácie od našich spravodajských služieb. NAKA aj Úrad špeciálnej prokuratúry SR zatiaľ o zadržaných osobách aj presných dôvodoch mlčia. To, že sa prípad môže týkať aj vojenského dôstojníka nepriamo potvrdzuje Ministerstvo obrany. "Môžeme potvrdiť, že Vojenské spravodajstvo poskytlo kľúčové spravodajské informácie vrátane dôkazového materiálu orgánom činným v trestnom konaní v uvedenom prípade," informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Ďalšie osoby podľa Denníka N mali byť napojené na SIS a Hlavné správy. O financovaní niektorých médií priamo Ruskou federáciou už viackrát hovoril aj minister obrany. Veľký vplyv Moskvy potvrdila aj koncoročná správa Vojenského obranného spravodajstva. "Samozrejme, že máme dôkazy o tom, že existuje prepojenie medzi ruskou spravodajskou sieťou na Slovensku a alternatívnymi médiami a šíriteľmi hoaxov," reagoval minister Jaroslav Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy