Jasno
13°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Chceme žiť normálne a nie prežívať, organizácie žiadajú vládu, aby sa venovala téme zdražovania
Zdielať na

Chceme žiť normálne a nie prežívať, organizácie žiadajú vládu, aby sa venovala téme zdražovania

BRATISLAVA / "Chceme žiť normálne a nechceme prežívať," tvrdia zástupcovia viacerých organizácií. Vládu žiadajú, aby sa venovala téme zdražovania. Dôvodom sú obavy z chudoby. Poukazuje na to najmä Jednota dôchodcov Slovenska. Tá žiada o mimoriadnu valorizáciu dôchodkov.

"Navrhujeme posunúť výplatu 13. dôchodkov z toho vianočného termínu na skorší termín tak ľudovo to môžeme povedať niekedy zabezpečiť niekedy peniaze v máji v júni," uviedol začiatkom marca Igor Matovič. 

Jednota dôchodcov Slovenska tvrdí, že ide o nepredstaviteľnú víziu. Podľa nej ide skôr o finančnú pomoc než o 13. dôchodok, ktorý by dostali tak, či tak. "Jednota dôchodcov vyslovila požiadavku na mimoriadnu valorizáciu vo výške troch percent. Sme si vedomí , že ani toto percento v podstate nepostačuje pri vysokej dôchodcovskej inflácie 9,1 percenta. ale napriek tomu chceme túto mimoriadnu valorizáciu," uviedla Váleria Pokorná, poverená predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska. 

Podľa štatistických údajov žije na Slovensku viac ako 32 percent seniorov v chudobe. Aj preto Jednota dôchodcov Slovenska žiada poslancov, aby v parlamente zahlasovali za mimoriadnu valorizáciu, s ktorou prišla opozícia. "Predložili sme návrh zákona v súlade s požiadavkami jednoty dôchodcov na mimoriadnu valorizáciu. Dôchodcovia tie peniaze potrebujú teraz," hovorí Erik Tomáš (Hlas-SD). 

Šéf rezortu práce tvrdí, že vládny návrh je výhodnejší, ako ten z dielne Jednoty dôchodcov. keďže peniaze dostanú naraz - v rámci zvýšenia dôchodkov by si navýšenie podľa Krajniaka takmer nevšimli. "Pretože počíta aj s tým, že v budúcom roku by potom tá valorizácia bola pri dôchodcovi, ktorý má približne 500 eur dôchodok, tak by to bolo plus 498 eur v ďalšom roku vyplatené," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

O spomínanej valorizácii by mali poslanci rozhodovať už na marcovej schôdzi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy