Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Diplomatické následky za špionáž. Rusko odkazuje, že to neostane bez odpovede
Zdielať na

Diplomatické následky za špionáž. Rusko odkazuje, že to neostane bez odpovede

BRATISLAVA/MOSKVA / Vyhostenie troch ruských diplomatov nezostane bez odpovede. Taká je reakcia Moskvy na rozhodnutie Slovenska. Podľa Ruska išlo z našej strany o neopodstatnenú akciu.

Podozrenia z minulosti sa potvrdili, hovorí zahraničnopolitický analytik a bývalý diplomat Pavol Demeš. Podľa jeho slov - o tom, že ruská rozviedka u nás rozpracováva ľudí sa hovorilo už dávno. "To znamená, že ak ruská ambasáda, ktorá tu má množstvo diplomatov bude takýmto spôsobom ešte účinkovať a porušovať diplomatické pravidlá, tak si myslím, že budú nasledovať ďalšie vyhosťovania," vyjadril sa bývalý diplomat a zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš.

"Včera pri oznámení o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave bola ruská strana dôrazne požiadaná, aby konala v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, a aby plne rešpektovala zákony SR," konštatoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Juraj Tomaga. Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že bezpečnostné zložky do dôsledkov vyšetria všetky podozrenia zo špionáže v prospech Ruska a budú schopné zamedziť podobným aktivitám v budúcnosti. "Cieľom takýchto aktivít je v konečnom dôsledku narušiť vnútornú stabilitu a oslabiť bezpečnosť Slovenska a musíme sa im preto účinne brániť," vyjadrila sa prezidentka Čaputová. 

​Kauza Vrbětice

Po kauze v českých Vrběticiach (výbuch muničného skladu v roku 2014) Slovensko vyhostilo ruského diplomata za špionáž naposledy pred štyrmi rokmi. Rovnaký osud postihol aj nášho zástupcu v Moskve. "Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO," povedal vtedajší predseda vlády Peter Pellegrini. "V súlade so zažitou a bežnou praxou podobné nepriateľské kroky vždy vedú k zrkadlovým odvetným opatreniam, " reagovala vtedy hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

​ Šéf rezortu obrany ešte minulý týždeň v relácii Na hrane uviedol, že ruská vplyvná agenda pôsobí na Slovensku už roky. "Keď sa ukázalo spravodajskou činnosťou, že takáto vplyvová agenda tu je, tak vždy to SNS-ka stopla. Jednoducho aby sa s tým nič nerobilo, lebo to sú Rusi a tých sa netreba dotýkať," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Známe sú vraj aj informácie o prepojení ruskej spravodajskej siete s takzvanými alternatívnymi médiami.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy