Reštaurácie dvíhajú ceny. Zasiahla ich pandémia, ale aj zvyšovanie potravín a energií
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Pandémia, zvyšovanie cien potravín a energií ovplyvnili aj chod reštauračných zariadení. Aj tie, ktoré ceny ešte smerom nahor neupravovali, to s najväčšou pravdepodobnosťou urobia v najbližšej dobe.
Na posedenie v reštauráciách sme si museli počkať poriadne dlho, takmer celú pandémiu. A keď k tomu konečne došlo za obľúbené jedlá, či nápoje si budeme musieť priplatiť. "Ak zákazník doteraz minul tých 10€ v priemere, tak to bude už teraz 11-12€," povedal prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.
"Každý nejaký ten týždeň alebo mesiac príde nový cenník od dodávateľov, ktorí sú nútení zvýšiť svoje ceny. Pekárenské výrobky išli hore v priemere o nejakých 15-30% hore. Potom ďalšie veľké zvýšenie vidíme pri dovoze vín z Francúzska a Talianska, kde je to v priemere 20 až 25%," uviedol majiteľ reštaurácie Ján Vlčko.
Výrazný nárast cien zaznamenali napríklad pri mäse. V porovnaní s obdobím pred pandémiou je aktuálna cena približne o 30% vyššia. Adekvátne tomu v najbližšej dobe prispôsobia aj ceny v jedálnom lístku. "Počítame, že tie ceny u nás porastú od 0,50 do 1,50€," povedal Vlčko.
"Počas pandémie sme sa snažili s vládou rokovať o znížení DPH. Práve to by teraz pomohlo zastabilizovať ceny, to sa neudialo a momentálne to vyzerá tak, že ceny budú rásť o 10 až 20 percent. Vstupné ceny potravín, energií sa neustále zvyšujú," dodal Pavlovský.