Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Gliba (14) v Charkove zranila munícia, po operácii v Bratislave sa opäť stretol so svojou matkou
Zdielať na

Gliba (14) v Charkove zranila munícia, po operácii v Bratislave sa opäť stretol so svojou matkou

DUBNICA NAD VÁHOM / Štrnásťročný Glib, ktorý s mamou ušiel na Slovensko, utrpel v dôsledku bombardovania poranenia tváre a lebky. Po príchode na Slovensko museli chlapca operovať. Dopadlo to výborne, už mohol opustiť nemocnicu a opäť sa vrátiť k mame, ktorá našla útočisko v Dubnici nad Váhom.

Pani Svitlana objala po príchode svojho syna prvýkrát od operácie. Glib zažil hrôzy vojny na vlastnej koži. Počas bombardovania Charkova mu úlomok prešiel krížom cez tvár. "Bomba trafila pivnicu, pivnica vybuchla a niečo ma trafilo do oka. Mal som celú bundu od krvi," opísal momenty nešťastia Glib. 

Chlapcovi sa spolu s mamou podarilo ujsť a operovali ho v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. V utorok, 22. marca, ho prepustili.  "Mám sa dobre, som spokojný, že som po operácii a pri mame," odpovedal na otázku ako sa cíti Glib. 

On je síce v bezpečí, jeho brat ale zostal na Ukrajine a bojuje. "Hovorila som s ním pred štyrmi dňami. Stále nás bombardujú, už nemáme pol domu. Plakal, prežíval tú operáciu s nami," povedala mama Svitlana. Keď sa Glib uzdraví, nastúpi do školy. Jeho mama pôjde do práce. "Chýbajú nám opatrovateľky, my sme jej to ponúkli, chce to robiť," informoval primátor Dubnice nad Váhom, Peter Wolf. "V piatok sa tam ideme ešte pozrieť a v apríli by som mala nastúpiť," vyjadril sa Svitlana. 

​V Dubnici nad Váhom je momentálne 50 utečencov. Mesto im poskytlo bývanie, stravu, deti môžu navštevovať školu a ženám ponúkli prácu. "My sme prišli z Charkova, začali nás bombardovať, okolo nás padali domy, tak sme vzali deti a odišli. Obidvaja sú po operácii srdca. Deti začnú chodiť do školy a ja si hľadám prácu," povedala Lena z Charkova. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy