Skoro jasno
12°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
V koalícii ani dnes zhodu nenašli
Zdielať na

V koalícii ani dnes zhodu nenašli

BRATISLAVA / Podvečer sa na Úrade vlády SR stretli koaliční lídri - a veru majú sa o čom rozprávať. Na stole majú siedmu verziu súdnej mapy, ktorú odložili až na stredu v parlamente. Hovoriť majú aj o ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ktorého chce opozícia odvolávať na mimoriadnej schôdzi. A zhodu musia nájsť pri zákone Lex Ukrajina, ku ktorému im prezidentka pridala dovetok.

Dovetok k zákonu Lex Ukrajina

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je nevyhnutné mať garanciu toho, že na úkor prenájmov pre utečencov budú chcieť prípadní špekulanti vybabrať s už bývajúcimi ľuďmi. "Takéto avíza sme mali priamo z terénu, že už im je avizované ukončenie nájmu, pretože od štátu by za Ukrajincov dostali viac," vyjadrila sa prezidentka. "Mám pocit, že už je aj text pripravený, ktorý by to mal garantovať. Bude to v nariadení, " informovala poslankyňa Jana Žitňanská zo strany Za ľudí. 

Odvolávanie ministra Mikulca

Poriadne výbušnou témou by ale mohla byť diskusia o odvolávaní Romana Mikulca - tentokrát pre priamy výber firmy, ktorá mu má pomôcť manažovať prílev vojnových utečencov. Napriek tomu, že na ministerstve má odbor krízového riadenia takmer dvesto zamestnancov, podľa koaličných partnerov Mikulec má skôr problém s komunikáciou ako s klientelizmom. "Podľa mňa minister musel konať a jednoducho vybrať ľudí takých, ktorí to dokážu zabezpečiť," vyjadril sa predseda poslaneckého klubu OĽaNO, Michal Šipoš. "Mňa to veľmi mrzí, že tá komunikácia akú zvolil, takú zhora z nadhľadu, takú trošku arogantnú by som povedal, tak to týmto sa asi dôvera u ľudí získať nedá," konštatoval predseda parlamentu Boris Kollár. "Našu dôveru nestratil, ale máme na neho otázky," povedala za stranu SaS Jana Bittó Cigániková. Horúcim gaštanom je i nekonečné rokovanie o súdnej mape. "Nemyslím si, že je to tragikomické. Podľa mňa je dôležité, aby tá dohoda padla," konštatoval Michal Šipoš. Po dnešku by sme sa mohli dozvedieť definitívnu verziu pomoci pre ohrozených a ľudí v tiesni pre rastúce ceny potravín či energií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy