Zatiahnuté
Bratislava
Eugen
18.11.2024
Zdražovanie potravín: Mlynári a potravinári hovoria o dlhodobo zlej situácii a problémoch
Zdielať na

Zdražovanie potravín: Mlynári a potravinári hovoria o dlhodobo zlej situácii a problémoch

SLOVENSKO / Sektor je podľa slovenských mlynárov a potravinárov podfinancovaný a nie je konkurencieschopný. Ak sa k tomu pridruží súčasný nárast cien vstupov, vrátane ceny obilia, výsledkom je zdražovanie potravín. Pekárenské výrobky tento rok zdražovali už dvakrát.

"Za posledný mesiac ten dopyt výrazne prevyšuje naše výrobné možnosti," tvrdí spolumajiteľ Mlyn Kolárovo a. s., Levente Varga. Viac múky ako zvyčajne nakupujú odberatelia, ktorí majú skladovacie kapacity a chcú si vytvoriť zásoby, keďže ceny múky rastú. "Nejaké množstvo už ide aj na Ukrajinu, ale v prvom rade samozrejme chceme dodať naše výrobky pre existujúcich stálych zákazníkov," hovorí Varga. V kolárovskom mlyne denne vyrobia 500 až 600 ton múky.

Nákupná cena obilia sa od vlani zdvojnásobila

Extrémny je aj nárast ceny múky z 27 centov na súčasných 57. "Priebežne ako míňame starú zásobu a nakupujeme za vyššie ceny, to musíme reflektovať aj v našich odbytových cenách," tvrdí Varga. 

Obilia je na Slovensku dostatok, cenu ale určuje trh

"Pokiaľ by sme zastropovali ceny obilia, tak buď mi ten systém budú obchádzať a budú na čierno predávať, alebo neosejú," hovorí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. 

Problém financovania zvýšených cien obilia chce ministerstvo pôdohospodárstva riešiť prefinancovaním nákupov cez zvýhodnené úvery. "Treba aby štát zabezpečil systém pre prvovýrobu, pre spracovanie, pre pekárenstvo," hovorí predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. 

Pekári zvyšovali ceny dvakrát 

Pekári tento rok z dôvodu zvýšených vstupných cien zvyšovali ceny výrobkov dvakrát. "V januári, teraz došlo k takému skokovitému nárastu cien surovín, obalov, energií, PHM, že museli sme zvyšovať ceny od 1. apríla," hovorí riaditeľka pekárne v Dunajskej Strede Soňa Majthényiová. 

Naposledy to bolo v priemere o 10%, ale ceny vstupov v pekárňach sa zvyšujú denne, a rádovo v desiatkach percent. "Aby sa nezvyšovali ceny vstupov, to je najdôležitejšie, z toho sa odvíja všetko," tvrdí Majthényiová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy