Jasno
15°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Veľká noc: Desiatky zásahov záchranárov, ale aj deti pod vplyvom alkoholu
Zdielať na

Veľká noc: Desiatky zásahov záchranárov, ale aj deti pod vplyvom alkoholu

SLOVENSKO / Veľkonočný pondelok v roku 2022 sa zapíše do štatistík záchranárov ako jeden z najhorších. K opitým pacientom v priebehu len jedného dňa boli privolaní 76-krát. Vo všetkých týchto prípadoch ľudom diagnostikovali ťažkú otrava alkoholom. Alkohol konzumovali aj mladiství na zábave na Záhorí.

Alkohol na zábave na Záhorí

Senickí policajti sa počas veľkonočnej nedele zamerali opäť na alkohol u mladistvých. Cieľom bola diskotéka v Kútoch na Záhorí. Našli v nej až 29 detí pod vplyvom alkoholu. Veľkonočnú zábavu v Senci prerušili policajti krátko po polnoci. Alkohol popíjali desiatky mladistvých, najmladší z nich bol len 13 - ročný chlapec. Ani jeden z mladistvých, ktorí nafúkali, ešte nedovŕšil vek 18 rokov. "Najviac pozitívnych dychových skúšok mali tínedžeri vo veku 17 rokov a to až v pätnástich prípadoch. Najvyššiu hodnotu sme namerali 1,6 promile alkoholu v dychu," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave. 

Policajti si všetkých mladistvých pod vplyvom alkoholu zapísali, pričom tých do 15 rokov si na diskotéku prišli vyzdvihnúť rodičia. Podľa zákona totiž deti mladšie ako 15 rokov nesmú byť po 21.hodine bez zákonných zástupcov na miestach, kde sa podáva alkohol. Polícia v najbližších dňoch pošle obciam, v ktorých majú mladiství trvalé bydlisko, všetky spisy na ďalšie konanie. "Mladistvé osoby budú v sprievode svojich rodičov riešení za požívanie alkoholu. Vo veci bude konať aj príslušný odbor sociálno-právnej ochrany a sociálnej kurately úradu práce, sociálnych vecí a rodiny," uviedla hovorkyňa Mária Linkešová. 

Na policajnej akcii na diskotéke v Kútoch boli nielen policajti zo Senice, ale aj príslušníci Finančnej správy Senica. Počas kontroly okrem iného zistili, že vstupenky a zakúpený alkohol boli predané bez pokladničného dokladu. "Predávajúci ani v jednom prípade nepoužili na evidenciu tržby pokladnicu eKasa klient. Colný úrad uložil za prvé takéto porušenie pokutu od 330 do 3 300 eur," informovala hovorkyňa Colného úradu v Trnave, Iveta Zlochová. 

Pre rodičov mladistvých, ktorých prichytili pod vplyvom alkoholu, nastávajú ďalšie  nepríjemné situácie. Okrem iného im hrozí pokuta, ale aj pozastavenie vyplácania prídavkov na dieťa. Policajti v spolupráci s finančnou správou plánujú v týchto akciách zameraných na alkohol u mladistvých pokračovať.

"Uvoľnený" Veľkonočný pondelok

Veľkonočný pondelok si vyžiadal až 76 výjazdov záchranárov k ťažkým otravám alkoholom. Neboli to mladiství, ale dospelí. Keď to porovnáme s predchádzajúcimi rokmi, padol rekord. Štatistiky z minulosti hovoria o maximálnom počte 23. "Pri ťažkej otrave môže dôjsť k zastaveniu základných životných funkcii. Ide o život a záleží od celkového stavu organizmu, aké to zanechá následky na zdraví," vysvetlil lekár Ľubomír Okrúhlica. Odborníka vysoký počet ľudí na urgente s ťažkou otravou alkoholu ale neprekvapuje. Za posledné obdobie sa počet ľudí, ktorí majú problém s konzumáciou alkoholu, štvornásobil. "Ja to vidím na mojom centre. Predtým roky do 300 teraz mám za prvý štvrťrok 600 ľudí, ktorí sa chcú liečiť zo závislosti. Je to naozaj hrozivý nárast," konštatoval lekár Okrúhlica. 

Chýb, prečo končia opití až v nemocnici, je hneď viacero. "Už ľahká opitosť by mala byť stopka. Ak človek veľmi očervenie v tvári, má problém s motorikou, to sú príznaky ľahkej otravy a týmto ľudom by už nemalo byť nalievané. A u nás sa nalieva i tak ďalej," povedal lekár Okrúhlica. Čo považuje odborník za najhoršie je, že naša tolerancia k alkoholu je veľmi vysoká. "To v iných štátoch nemáte, aj tam mali covid a prežili normálne pondelok. U nás sa opijú , zvracajú, močia a každý povie len ten to prehnal. Tá tolerancia je problém a tiež nízka osveta a zdravotných následkoch alkoholu," vyjadril sa lekár. "Zdravotnícki záchranári na pokyn Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR vykonali počas pondelka súhrnne 1 453 zásahov," uviedla hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová. K najčastejším diagnózam, pre ktoré pomáhali v teréne okrem opitých pacientov, patrilo tiež sťažené dýchanie, bolesti brucha a zhoršenie zdravotného stavu u pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. "Práve bolesti brucha patria k tradičným príčinám volaní na tiesňovú linku 155 počas sviatkov. Najčastejšie sú spôsobené diétnou chybou alebo prejedaním sa," povedala hovorkyňa Alena Krčová.

Cyklista poňal pôst po svojom s 3 promile 

V okrese Dunajská Streda veľkonočného rekordmana zastavili policajti z Veľkého Medera. 57 - ročný muž nafúkal presne 3 promile alkoholu.

Celkovo vykonali premávky 714 dychových skúšok, z ktorých 19 malo pozitívny výsledok. Až 15 z nich boli podgurážení cyklisti, pričom 10 nafúkalo dokonca nad 1 promile. Najviac „odvážnych" cyklistov brázdilo cesty v meste Veľký Meder a jeho okolí.  

Cyklisti, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu sa dopustili priestupku v doprave. Niektorých z nich policajti vyriešili na mieste blokovou pokutou, a ostatných budeme riešiť v správnom konaní. Všetkým opitým cyklistom môže za takúto jazdu hroziť pokuta až do 800 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy