Jasno
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Európsky súd zamietol sťažnosti proti Slovensku. 17 z nich sa týkalo lockdownu a obmedzení
Zdielať na

Európsky súd zamietol sťažnosti proti Slovensku. 17 z nich sa týkalo lockdownu a obmedzení

BRATISLAVA / Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) 5. mája 2022 zverejnil dve rozhodnutia, ktorými zamietol spolu 20 sťažností podaných proti Slovenskej republike. Až 17 z nich sa týkalo nariadení vlády a opatrení Úradu verejného zdravotníctva. Zavádzali rôzne formy lockdownu, obmedzenia zhromažďovania.

Sťažovatelia sa sťažovali predovšetkým na povinnosť nosiť rúška a povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu na Covid ako podmienkou pre výnimky z rôznych obmedzení. Súd tieto sťažnosti vyhlásil za neprijateľné.

"ESĽP dospel k záveru, že podané sťažnosti predstavujú actio popularis a sťažovateľov nemožno považovať za poškodených na účely článku 34 Dohovoru. Z dôvodu nezlučiteľnosti sťažností s ustanoveniami Dohovoru tieto sťažnosti vyhlásil za neprijateľné," uviedol Európsky súd vo svojom vyhlásení. 

Rozhodnutím týkajúcim sa sťažnosti Volárová a ďalších 2 sťažností proti Slovenskej republike, prijatým 5. apríla 2022, ESĽP rozhodol o sťažnostiach, ktoré sa týkali neprimeranej dĺžky občianskoprávnych konaní a nedostatku účinného prostriedku nápravy v tomto ohľade. Všetkých sťažovateľov zastupoval JUDr. O. Urban, advokát pôsobiaci v Bratislave.

ESĽP vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že sťažovatelia neuviedli v sťažnostiach pravdivé informácie (napr. nepravdivo vyhlásili, že nepodali ESĽP rovnakú sťažnosť). ESĽP pripomenul, že poskytnutie neúplných alebo nepravdivých informácií, ktoré sa týkajú samotného jadra prípadu, môže byť posúdené ako zneužitie práva na podanie sťažnosti. V posudzovanom prípade boli informácie poskytnuté sťažovateľmi v dvoch prípadoch zjavne nepravdivé. V treťom prípade boli poskytnuté informácie zavádzajúce, hoci sťažovateľku pred vnútroštátnymi súdmi aj pred ESĽP zastupoval ten istý právny zástupca, ktorý preto musel vedieť o výsledku predchádzajúcich konaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy