Zatiahnuté
Bratislava
Natália
6.10.2024
Výstavba diaľnice D3: Skôr ako o štyri roky sa to nezačne, stále chýbajú dokumenty
Zdielať na

Výstavba diaľnice D3: Skôr ako o štyri roky sa to nezačne, stále chýbajú dokumenty

KYSUCE / Výstavba diaľnice D3 v úseku od Žiliny po Čadcu zrejme odštartuje až o štyri roky. Na stretnutí na Kysuciach totiž minister dopravy Andrej Doležal upozornil, že sa nemôže začať, lebo k nej nie sú vypracované dôležité dokumenty. Miestni aktivisti predstavili ministrovi návrhy, ako urýchliť nielen prípravu, ale aj samotnú stavbu.

Na to, aby mohla začať výstavba chýbajúcich diaľničných úsekov kysuckej D3 je nutný posudok o vplyvoch na životné prostredie. Minister dopravy pritom zdôrazňuje, že na tento nedostatok už dávno upozorňovali zástupcovia EK.

"Ak chcete zdroje z EÚ spravte si poriadnu štúdiu a spravte si asestment na životné prostredie, to boli roky 17 – 18 už dávno sme EIU mohli mať," konštatoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. "Ja sa nechcem vyjadrovať k bývalým manažérom a ľuďom, ktorí mali tieto veci spraviť," povedal generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti SR, Vladimír Jacko. "A musí k tomuto projektu aj štúdia uskutočniteľnosti, toto sú dve základné podmienky, ktoré potrebujeme splniť," vysvetlil minister Doležal. No a účastníci stretnutia sa snažili nájsť spôsoby, ako urýchliť vypracovanie týchto dôležitých dokumentov. "Európska komisia, ale aj aj my sme prišli s návrhmi, ako niektoré úseky čiastkovo posudzovať, ako využiť dáta z predošlých posudzovaní, ktoré prebiehali 10 rokov," uviedol minister. Debatovali o začiatku, ale aj ukončení stavby, ktoré súvisí aj s eurofondami. "Termín, ktorý navrhuje ministerstvo je 2029, aby sa mohli tie prostriedky čerpať,"  informoval zástupca EK na Slovensku, Vladimír Šucha. Avšak táto stavba uberie financie aj zo štátneho rozpočtu. "Budeme musieť vykryť veľkú časť týchto zdrojov, vidíme, ako sa hýbu ceny stavebných materiálov," priznal minister dopravy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy