Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Poľnohospodári a hotelieri nevidia ani tohtoročnú sezónu ružovo. Chýbajú sezónni brigádnici
Zdielať na

Poľnohospodári a hotelieri nevidia ani tohtoročnú sezónu ružovo. Chýbajú sezónni brigádnici

BRATISLAVA / Poľnohospodári a hotelieri nevidia ani tohtoročnú sezónu ružovo. Chýbajú im totiž sezónni brigádnici. Len v cestovnom ruchu chýba 10-tisíc ľudí. Nemá kto variť, upratovať izby, či poskytovať servis ubytovaným zákazníkom. Schválená novela pre sezónnych brigádnikov má zamestnávateľom pomôcť. Ale až od budúceho roka.

Situácia sa vyhrotila počas lockdownov. Ľudia so skúsenosťami v týchto sektoroch cítia neistotu a tak o pracovné pozície nejavia záujem. Mnoho Slovákov dá radšej prednosť finančne atraktívnejšej práci v zahraničí. Jasným príkladom je aj študentka Monika, ktorá porovnáva prácu na Slovensku s prácou v Amerike.

"To, čo som si zarobila za 4 dni, tak v Amerike dokážem zarobiť za jeden-dva dni. Je to ozaj veľký rozdiel. Tuto sú čašníci inak hodnotení, oni sú závislí od sprepitného," vysvetlila sezónna brigádnička v New Jersey, Monika Páleniková.

"Dodnes sú dosť nevýhodne nastavené daňovoodvodové pravidlá aj pre poľnohospodárov aj pre brigádnikov, ktorí si vedia dvojnásobne zarobiť v západoeurópskych krajinách," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Jana Holeciová. kolské prázdniny sú, čiže tie deti neprídu robiť, Slováci nemajú záujem o tieto pomocné práce a je to naozaj veľký problém," konštatovala Lucia Arbetová, členka prezídia AHRS. Poslanci schválili pred niekoľkými týždňami novelu zákonníka práce, no s účinnosťou až od 1. januára budúceho roka, čo je podľa pani Arbetovej veľká škoda. Zákon má po novom zjednodušiť zamestnávanie a znížiť mzdové náklady zamestnávateľov na zamestnancov, ak by to platilo už teraz, bola by to veľká pomoc. "Bola nejaká snaha vlády nám pomôcť, ale napriek tomu, my opäť stratíme dve sezóny, pretože v decembri sa začína lyžiarska a na letnú už môžeme úplne zabudnúť," povedala Lucia Arbetová.

Ide o práce, ktoré sú závislé od ročného obdobia. Výkon takejto práce má byť obmedzený na trvanie 8 mesiacov. "Hoci pôvodne žiadali aby sa tie odvodové úľavy týkali až 1040 hodín, parlament nakoniec schválil len polovičné množstvo. Naši ovocinári vítajú, že aspoň do určitej mieri štát začne pomáhať. Je čas na to aby naši pestovatelia aj naďalej pokračovali s politikmi v diskusii," reagovala Jana Holeciová. 

Nedostatok personálu v celom cestovnom ruchu sa odvíja na nadčasoch stálych zamestnancov. "Snažíme sa nejakým spôsobom pomáhať. my sme si už prešli takým tým drilom, že či je človek riaditeľ alebo manažér tak upratuje izby a roznáša raňajky a v tomto duchu budeme musieť prežiť," zhodnotila Arbetová. 

Odvetviam by pomohlo podľa ich slov otvorenie trhu pre zamestnanie ľudí z tretích krajín, mimo európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy