Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Ministerstvo upravilo pravidlá pre predpis liekov Paxlovid a Lagevrio. Pri distribúcii chcú predísť negatívam z minulosti
Zdielať na

Ministerstvo upravilo pravidlá pre predpis liekov Paxlovid a Lagevrio. Pri distribúcii chcú predísť negatívam z minulosti

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva upravilo pravidlá pre predpis liekov Paxlovid a Lagevrio. Pred nasadením lieku je potrebné potvrdenie ochorenia prostredníctvom PCR testu alebo antigénovým testom od niektorej z testovacích autorít. Pre predpísanie lieku nebude možné využiť domáci antigénový test.

Na slovenské územie ďalších 20 799 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19. Vďaka tomu je Slovensko dostatočne zásobené pre najbližšie obdobie. Liečba liekom Paxlovid je predpísaná u dospelých pacientov s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 s potvrdeným ochorením COVID-19 metódou RT-PCR, LAMP testu alebo antigénovým testom vykonaným testovacou autoritou, čiže ide o zariadenia, v ktorých testovanie vykonáva vyškolený personál.

Ministerstvo zdravotníctva zaistilo slovenským pacientom dostatočné zásoby lieku Paxlovid pre najbližšie obdobie. Po skúsenostiach s letnou vlnou COVID-19 sa chce vopred vyhnúť viacerým negatívnym javom, ktoré komplikovali distribúciu antivirotík na Slovensku v minulosti. Jednými z týchto javov bolo napríklad hromadenie liekov do zásoby, prípadne predpisovanie bez potvrdenia ochorenia.

Liek Paxlovid je určený pacientom, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy