Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Pokračovalo pojednávanie s bývalou predsedníčkou Krajského súdu v Žiline. Je obžalovaná z brania úplatkov
Zdielať na

Pokračovalo pojednávanie s bývalou predsedníčkou Krajského súdu v Žiline. Je obžalovaná z brania úplatkov

BANSKÁ BYSTRICA / Prípad korupcie na žilinských súdoch odhalili počas akcie Plevel. Do schémy s úplatkami, ktorá na súdoch údajne trvala roky, bola podľa obžaloby zapletená aj bývalá šéfka krajského súdu Eva Kyselová. Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici, s ňou 22. augusta pokračoval proces.

Kedysi spolu sedeli v jednom senáte a rozhodovali o trestných veciach. Teraz sa stretli na chodbe špecializovaného súdu. Proti bývalej šéfke žilinského krajského súdu, Eve Kyselovej, mala vypovedať jej bývalá kolegyňa, Mária Urbanová. "Pokračovalo pojednávanie proti Eve Kyselovej, ktorá je obžalovaná z prijímania úplatku formou spolupáchateľstva," vysvetlila hovorkyňa ŠTS, Katarína Kudjáková.

Bývalá žilinská sudkyňa Urbanová, ktorá s Kyselovou sedela v jednom trestnom senáte, ale vypovedať odmietla. Na otázku prečo, neodpovedala. Čítali preto jej výpoveď z prípravného konania. V nej priznala, že jej do zásuvky pracovného stola nosil úplatky sudca Pavol Polka. Išlo o sumy do tisíc eur, za pomoc konkrétnemu obvinenému. Podobne ako Urbanovej mal Polka takto chodiť poďakovať aj Eve Kyselovej. Kyselová od začiatku vinu popiera a tvrdí, že je nevinná, proces považuje za vykonštruovaný

Tak isto ako Mária Urbanová, odmietol na súde vypovedať pred mesiacom aj sudca Pavol Polka. Pritom sú už obaja právoplatne za korupciu na žilinských súdoch odsúdení. Sudca Polka na trojročnú podmienku a 150-tisícový peňažný trest. Mária Urbanová dostala k trojročnej podmienke aj 10-tisícový peňažný trest.

Akcia Plevel odhalila korupčnú schému, ktorá mala roky fungovať na žilinských súdoch, kde sa dalo za úplatky vybaviť napríklad prepustenie z väzby či zrušenie rozsudku. Eva Kyselová aktuálne čelí obžalobe zo štyroch skutkov. Prijať peniaze mala údajne za zrušenie rozsudku, v prípade výbuchu telefónnej búdky z 90. rokov, kedy v Martine zomreli traja ľudia. Podľa obžaloby mal vyjsť, takpovediac, správny rozsudok na 10-tisíce eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy