Skoro jasno
30°
Bratislava
Drahoslava
1.9.2024
Slovensko poslalo do Bruselu žiadosť na viac ako 800 miliónov. Ide o druhý balíček z plánu obnovy
Zdielať na

Slovensko poslalo do Bruselu žiadosť na viac ako 800 miliónov. Ide o druhý balíček z plánu obnovy

BRATISLAVA / Slovensko poslalo do Bruselu žiadosť a to nie hocakú, ale za vyše 815 miliónov eur. Ide o druhý balíček z plánu obnovy, ktorý nás má skokovo posunúť vpred. S premiérom Hegerom o úmysloch s našou krajinou informovali štyria ministri a traja štátni tajomníci. Peniaze by v prípade schválenia mohli doraziť už onedlho.

Žiadame o ňu Európsku komisiu v druhom balíku z plánu obnovy. Splnili sme k tomu všetky predpoklady. "Sme v top šiestich krajinách, ktoré majú podanú druhú žiadosť o platbu," povedal predseda vlády Eduard Heger. 

Cieľom má byť do roku 2026 dosiahnuť všetko, čo len politici vedia sľúbiť. "Sektor potrebujeme personálne zastabilizovať a posilniť postavenie lekárov v celom systéme," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy potom informovala, že eurokomisia má približne štvrťroka na schválenie miliónov. Aktuálne za rok 2022 by sme tak spolu s prvou platbou mali získať 1,3 miliardy eur za splnenie tridsiatich opatrení opatrení.

Bude to mať malý háčik - schválenie rozpočtu, inak by sme mohli mať problémy. Európske peniaze by tak mali začať natekať koncom januára 2023. Mohol by nastať reálny problém, v kreslení projektov sme doteraz boli vždy úspešnejší ako v ich realizácii. Pri klasických eurofondoch sme na tom výrazne horšie ako naši susedia z V4 a sme celkovo na chvoste únie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy