Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Nové EČV: Menej byrokracie a koniec značiek okresov
Zdielať na

Nové EČV: Menej byrokracie a koniec značiek okresov

BRATISLAVA / Vodiči už čoskoro ušetria čas aj peniaze. Môže za to návrh zákona o cestnej premávke, ktorý vlani schválili poslanci. Platiť začne od budúceho roka. Nový vlastník vozidla si už nebude musieť vybavovať nové evidenčné čísla pri predaji auta z okresu do okresu. Zároveň sa chystá aj vynovený formát celoštátneho čísla tabuliek.

Jednoduchšia kúpa ale aj predaj vozidla. Schválený návrh zákona počíta s tým, že majiteľ auta môže pôvodné evidenčné číslo používať bez ohľadu na to, či má v danom okrese naďalej trvalý pobyt. "Keď sa presťahujeme z okresu do okresu, nemusíme meniť tabuľky s evidenčným číslom. Ani keď auto predáme do iného okresu," vysvetľuje dopravný analytik Jozef Drahovský.

Zruší sa dvojkrokový prepis vozidla. Jeho pôvodný majiteľ už nebude musieť odhlásiť auto na svojom dopravnom inšpektoráte a nový vlastník prihlásiť to isté vozidlo vo svojom policajnom obvode. Kompletný prepis aj s vydaním nových dokladov vodiči vybavia na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte na Slovensku. "Zaviedla sa možnosť prenosu tabuľky s evidenčným číslom toho istého vlastníka na iné vozidlo. V praxi to bude znamenať, že ak vlastník predá vozidlo, bude si ich môcť nechať a použiť na iné svoje vozidlo," uviedol riaditeľ dopravných policajtov Tomáš Vrábel.

Cieľom novely je hlavne znížiť úroveň byrokracie. Podľa poslancov ide aj o ekologický efekt. "Tieto novinky považujem za veľmi významné, keďže každoročne dopravné inšpektoráty vykonajú približne 400-tisíc zmien držby vozidiel," povedal Miloš Svrček zo Sme rodina. V prípade, že predávajúci evidenčné číslo nechce a nový majiteľ auta s tým súhlasí, tak značku môže používať počas celej životnosti vozidla.

Ďalšou novinkou sú celoslovenské evidenčné čísla, na ktorých už nebudú skratky okresov. Nové nebudú mať prvé dve písmená označujúce príslušnosť okresu. Inak zostáva tvar rovnaký ako teraz. "Existujúce tabuľky ostávajú v platnosti a keď sa budú vydávať nové, budú sa vydávať tie, ktoré sú vyrobené a až keď tie sa minú, začne sa s novou sériou," uzavrel Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy