Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Nižšia DPH na vleky a športoviská nateraz nebude. Poslanci návrh prekladajú na ďalšiu schôdzu
Zdielať na

Nižšia DPH na vleky a športoviská nateraz nebude. Poslanci návrh prekladajú na ďalšiu schôdzu

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách návrh o zníženej sadzbe DPH pre lyžiarske strediská rozdelil podnikateľov na dve skupiny. Niektorí to vnímajú ako ďalšiu nečakanú ranu pod pás, ale majitelia hlavne menších stredísk by to prijali s nadšením. Veria, že turistickému ruchu by to veľmi pomohlo.

"Každý nám len sľubuje, že áno áno, príde to a vždy sa to parciálne rieši," reagoval tatranský hoteliér Michal Repčák. Zisťovali sme, kto bol vo Vysokých Tatrách šokovaný, a kto sa naopak tešil z informácie, že by sa mala DPH znižovať a to hlavne na lyžiarske vleky, lanovky a športoviská. 

"Ostali sme teda poriadne zaskočení,  lebo gastro a horeka segment krváca viac ako dva roky," vyjadril sa člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska, Martin Novotný. A zastaviť toto krvácanie by pomohla práve znížená depehačka aj pre ich segment. Mnohí si mysleli, že keď parlament začne rokovať, nájdu sa hojivé náplaste pre všetkých. "My v gastre, kde to môže pomôcť plejáde podnikateľov, ktorí majú široký záber, sme zase zostali s očami pre plač," konštatoval Michal Repčák. 

Podnikatelia sú presvedčení o tom, že každý stimul, ktorý naplní centrá cestovného ruchu je vítaný, ale nechápu, a nikto im to ani nevysvetlil, v čom sú oni horší, a prečo je tak ťažké pomôcť im. "Tak treba si asi povedať, že čo je primárne. Či ten chlieb alebo tá zábava," reagoval Martin Novotný. "Gastro sektor je špecifický tím, že zasahuje veľké množstvo malých prevádzok. A práve tie malé prevádzky by mohli naopak znížením DPH do systému prinášať viac," vyjadril sa podpredseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách, Richard Pichonský. 

O návrhu, ktorý je aktuálne v Tatrách hlavou tému, nevedel ani minister dopravy, ktorý je nominantom strany Sme rodina, ktorá ho predkladala. A hoci je ešte v Tatrách tráva zelená, delá sú vypnuté, o lyžovačke sa tu hovorí čoraz častejšie. Majitelia stredísk by zníženie DPH prijali s nadšením. "No určite, že by nám to pomohlo, lebo plánovalo sa v stredisku so zvyšovaním lístkov o vyše 10 až 15 %," povedal Miroslav Šukola, technický riaditeľ lyžiarskeho strediska v Lučivnej. "V prvom rade je to maximálne oprávnená požiadavka, pretože ak sa pozrieme na DPH v okolitých krajinách, tak na Slovensku je suverénne najvyššia. Kým v rakúsku je to 10 %, v Česku 10 %, dokonca v Poľsku na 8 %, tak na Slovensku je to 20 %," zhodnotil Marián Galajda, hovorca tatranských stredísk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy