Jasno
28°
Bratislava
Bartolomej
24.8.2024
Po dlhých rokoch máme prvý detenčný ústav. Umiestnia tam psychicky chorých zločincov
Zdielať na

Po dlhých rokoch máme prvý detenčný ústav. Umiestnia tam psychicky chorých zločincov

HRONOVCE (OKR. LEVICE) / Po dlhých rokoch máme na Slovensku dostavaný a oficiálne otvorený prvý detenčný ústav. Zariadenie v Hronovciach je určené pre maximálne 75 pacientov. Po rozhodnutí súdov tam budú umiestňovať psychicky chorých zločincov, ale aj ľudí, ktorí sú pre duševné ochorenie nebezpeční. O pacientov sa tam budú starať zdravotníci spolu s príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže.

To, o čom sa dlho rozprávalo, sa stalo konečne skutočnosťou. Oficiálne máme otvorený prvý detenčný ústav. Doteraz museli starostlivosť o psychicky chorých nebezpečných ľudí či zločincov, suplovať v nemocniciach alebo väzniciach. "Máme osoby, ktoré potrebujú starostlivosť vo väzeniach, 24 sú v podstate tie najakútnejšie stavy a posledný zoznam bol 65 klientov," vysvetlil poverený generálny riaditeľ ZVJS, Ján Mackovič. "V psychiatrických zariadeniach je podľa prieskumu 54 takýchto ľudí," vyjadril sa hlavný lekár ústavu, Marek Zelman.

Ústav je rozdelený na tri časti, takzvané liečebné jednotky, podľa závažnosti stavu. Všetko je urobené tak, aby sa dbalo aj na bezpečnosť vo vnútri zariadenia. "Každá jednotka má vlastné vychádzkové dvorce," vyjadril sa Marek Zelman. "Naozaj tí pacienti, ktorí tu budú umiestnení, potrebujú zdravotnú starostlivosť," dodal Ján Mackovič. V cele je odkladací priestor na veci, posteľ a taktiež aj kúpeľňa. "Každá cela má komunikačné zariadenie so zdravotníckym dispečingom," uviedol Zelman.

Cely sú iba jednomiestne, ich vybavenie záleží od stavu klienta, ale výnimkou nebude aj zabetónovaná posteľ. No a každá kúpeľňa má systém nazývaný "antivandal". Prví pacienti by v detenčnom ústave mali byť umiestení začiatkom marca 2023. "Tie jednotky sa budú otvárať sektorovo, prvých 20 lôžok v marci," vysvetlil minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský. 75 ľudí, to je celková kapacita zariadenia. Podľa vedenia už teraz majú dostatok personálu a postupne ho budú dopĺňať. "Tretina zdravotníckeho personálu do 30 ľudí by malo byť zamestnaných, do konca roka je cieľ zamestnať plný stav, teda 90 ľudí," uviedol riaditeľ ústavu, Roman Guderna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy