Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Oslavy konca roka majú tradíciu od 19. storočia. Od tých čias sa používa aj posmešný výraz "opica"
Zdielať na

Oslavy konca roka majú tradíciu od 19. storočia. Od tých čias sa používa aj posmešný výraz "opica"

BRATISLAVA / Príchod nového roka väčšinou očakávame s nádejou, že bude lepší ako ten starý. A mnohí sa pri tom aj poriadne potúžia alkoholom. Takto to však na Slovensku nebolo vždy. V dávnej minulosti sa Silvester neoslavoval nejako bujaro a ľudia sa nezvykli zobudiť do nového roka "s opicou". Tradícia oslavovať Silvester šumivým vínom sa na Slovensku začala v 19. storočí a tento zvyk sa zachoval dodnes.

Silvestrovské oslavy sa často spájajú s pitím alkoholu. Ľahko sa nám teda môže stať, že neodhadneme správnu mieru a zobudíme sa s poriadnou opicou. "Jedná sa v podstate o veľmi starý výraz. Stretávame sa s ním v literatúre 19. storočia, keď sa hovorilo chováš sa ako opica," povedala historička a etnologička Katarína Nádaská.

Opičky sa správajú nepredvídateľne, čím pripomínajú opitých ľudí. Opicu však môžu mať aj samotné zvieratká. V južnej Afrike sa dokonca zaužíval pojem "opitý sloní krok", čo súvisí s miestnym ovocím marula, ktoré sa používa pri výrobe likéru. Keď plody stromu popadajú na zem a začnú kvasiť, začína sa pre zvieratká tá pravá zábava.

Základné a najjednoduchšie riešenie ako predísť opici je nepiť vôbec alkohol. "Keď to už nejde, tak aspoň piť s mierou a rozhodne to kombinovať s dostatočným príjmom nealkoholických tekutín a samozrejme s jedlom, podľa možnosti s ľahším a dobre stráviteľným," informuje lekár operačného strediska Martin Balko. 

Mešťania a aristokrati zvykli oslavovať Silvester fľašou šampanského. Vo väčšej miere sa táto tradícia rozšírila po Druhej svetovej vojne do rôznych mestských hotelov a úplný boom zažila v 90-tych rokoch minulého storočia. "Keď v slovenských mestách vznikla tradícia, aby sa ľudia stretávali počas silvestrovského večera," dodáva Katarína Nádaská. 

Oslavovanie so šampanským v ruke sa v minulosti netradovalo, práve naopak. Historička Katarína Nádaská hovorí, že v niektorých obciach sa volil richtár a v niektorých mestách miestoprísažní radní páni, takže bol to pracovný deň, kedy sa bilancovalo. Namiesto alkoholu a pyrotechniky si najmä mládenci na dedinách našli svojské zábavky. "Na vidieku o polnoci mládenci práskali bičmi a keďže bolo v minulosti ticho, nebol žiaden hluk, tak to znelo naozaj veľmi pekne," povedala Katarína Nádaská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy