Aká je cesta potravín zo skladov do regálov?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Kým prídu potraviny zo skladov do regálov predajní, musia najprv podstúpiť viaceré kontroly. Sleduje sa napríklad chuť, vôňa, vzhľad, objem štiav v čerstvej zelenine a ovocí, ale aj veľkosť a tvar. Potraviny ďalej putujú do obchodov, kde ich čaká kontrola číslo dva. Televízia JOJ sa bola pozrieť, ako to prebieha.
Potraviny, ktoré sa objavia na pultoch v predajniach, musia spĺňať isté atribúty kvality a čerstvosti. Prvé kontroly nastávajú priamo v logistickom centre. Všetok tovar, ktorý príde od dodávateľov, sa kontroluje a prijíma v tom úseku, v ktorom má byť aj skladovaný. "Následne sa tovar zaskladní v tom úseku, kde čaká na vyskladnenie. Každý ten úsek, či je to suchý tovar, chladený, mrazený či ovocie a zelenina, má iné špecifiká, iné kategórie kontroly," uviedol vedúci skladu Lidl Michal Kiaba.
"Je to tam rôznorodé, od tých kalibrov cez cukornatosť, tlak, obsah šťavy, celkový výzor tovaru, či vyzerá čerstvo. Taká prvá kontrola môže byť, že otvoríme kamión, ktorý nám privezie cibuľu, a keď zacítime zápach, indikujeme, že s tým tovarom nebude niečo v poriadku," dodal Tomáš Tóth, skupinový vedúci úseku ovocia, zeleniny a mäsa. A čo kontrola jabĺk? "V závislosti od odrody. Máme asi 10 druhov jabĺčok a pri každej je to inak stanovené. My všetky tieto podklady dostávame od oddelenia nákupu. A pri každom jablku máme napísané, aký má mať rozmer," opísal Tóth. "Veľkou skupinou sú slovenskí dodávatelia, za ktorých sme zodpovední my. To znamená, že so slovenskými dodávateľmi si riešime kompletne všetko, ako má ten tovar vyzerať, ako má chutiť," uviedol Peter Ševčík, vedúci úseku ovocia a zeleniny Lidl.
Ak sa pri príjme tovaru zistia nezrovnalosti, sú hlásené na úseku predaja, a tak sa takýto tovar do obehu nedostane. Suchý tovar ako trvanlivé výrobky stoja na sklade o niečo dlhšie. Pri ovocí a zelenine si dávajú skladníci najväčší pozor. "V číslach naprijímame 20-tisíc kartónov ovocia a zeleniny za deň, 20-tisíc aj v ten deň odíde. Naším cieľom nie je držať ten tovar na sklade dlho," dodal Kiaba. "Kontrola kvality a čerstvosti sa nekončí na sklade. Pokračuje aj na našich predajniach. Naši zamestnanci zabezpečujú čerstvosť vizuálnou kontrolou," vysvetlila Darina Beňová, projektová vedúca oddelenia predaja. Správne zaobchádzanie s potravinami by malo pokračovať aj v našich domácnostiach.