Jasno
-1°
Bratislava
Emília
24.11.2024
Na Bielu sobotu svätili veľkonočné jedlá
Zdielať na

Na Bielu sobotu svätili veľkonočné jedlá

BARDEJOV / S dnešnou Bielou sobotou sa v kresťanskom svete spája aj veľkonočné požehnanie jedál. Tento zvyk sa však praktizuje najmä na východe Slovenska. Šunku, klobásu, sladký chlebový koláč a k tomu tradičný syrek si veriaci prinášajú v ozdobených prútených košíkoch. Kedysi, najmä na dedinách chodili svätiť pasku väčšinou ženy. Dnes prichádzajú do kostola aj muži a celé rodiny. A deti si namiesto šunky nechávajú posvätiť sladkosti.

Historické Radničné námestie v Bardejove a ľudia s košíkmi plnými jedla, ktoré si počas pôstu odopierali, teda mali odopierať. "Pôst trvá 40 dní," povedal Marek Kreheľ, dekan RK Farnosti sv. Egídia v Bardejove.

Požehnanie jedál vychádza z regionálnych tradícií najmä na východe Slovenska. Tradične sa počas pôstu nejedli jedlá z mlieka a vajec a taktiež ani mäso. Jedlo je vnímané ako Boží dar a na prvé domáce použitie po dlhom pôste by sa malo konzumovať jedlo, ktoré bolo požehnané.

Neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných jedál okrem sladkého chleba nazývaného paska, je aj takzvaný syrek alebo hrudka. Ide o tradičný veľkonočný pokrm, ktorý si vďaka jednoduchému receptu vie každý doma pripraviť sám. "Pôst nie je len o odriekaní niečoho, čo je pre nás pokrmom," dodal Kreheľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy