Zatiahnuté
12°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Ľudia vyšli do ulíc: Nesúhlasia so zánikom pôrodnice v Kráľovskom Chlmci
Zdielať na

Ľudia vyšli do ulíc: Nesúhlasia so zánikom pôrodnice v Kráľovskom Chlmci

KRÁĽOVSKÝ CHLMEC / Proti zrušeniu pôrodnice v Kráľovskom Chlmci v stredu, 19. apríla, protestovali zástupcovia samospráv, verejnosť aj zdravotnícky personál. Tamojšia komunita neprijíma argumenty ministerstva zdravotníctva súvisiace s optimalizáciou nemocníc. Tvrdia, že zrušenie pôrodnice bude mať pre ľudí katastrofálne následky. Rezortu už preto adresovali oficiálne odvolanie.

"Bojím sa, že to prinesie straty na životoch a to nehovorím len tak, aby som niekoho strašil," reagoval primátor mesta Kráľovský Chlmec, Karol Pataky. Spádová oblasť je približne 60 tisíc obyvateľov, nemocnica len tesne nesplnila limit pôrodov. "Máme len 360, čiže chýba nám 40 pôrodov, čo ja si myslím, že ani nesplníme. Vedenie žiada výnimku," uviedla Klára Hencelová, riaditeľka nemocnice s poliklinikou v Kráľovskom Chlmci. 

"Na klinikách majú síce 2 000 pôrodov, ale je tam 20 - 30 lekárov, takže ja myslím, že čo sa týka počtu, tak sme na tom úplne rovnako," vyjadril sa zástupca primára ma gynekologicko - pôrodníckom oddelení, Zoltán Pataky. Pre ministerstvo je prioritou bezpečnosť pacientky a dieťaťa. Nemocnica aktuálne nespĺňa aj ďalšie požiadavky pre budúci typ pôrodníc. "Nie je tam jednotka intenzívnej starostlivosti pre novorodencov a súčasne tam nemáme zabezpečeného anesteziológa 24 hodín, 7 dní v týždni," informoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. Popri odbornosti lekárov je hlavným argumentom pre zachovanie pôrodnice veľká vzdialenosť do susedných nemocníc. Transport pacientky spomaľujú mnohé železničné priecestia. "Je tu celkom dosť pacientiek, ktoré dochádzajú na poslednú chvíľu a aj dosť zlom zdravotnom stave," priznal Zoltán Pataky. Zástupcovia ministerstva prídu čoskoro zrušenie pôrodnice osobne vysvetliť do regiónu. Domáci sú presvedčení, že práve vďaka vlastnej skúsenosti zmenia názor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy