Potenciálna kontaminácia: Testujú všetky múky na Slovensku
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Po tom, čo vláda dočasne pozastavila dovoz obilia z Ukrajiny začali hygienici kontrolovať všetky potraviny, ktoré by mohli byť potenciálne kontaminované. Od 4. apríla sa preto kontrolujú všetky druhy múk na Slovensku. Ide o približne 150 druhov, ktoré sa nachádzajú na pultoch našich obchodov, v mlynoch a v pekárňach.
"Od 4. apríla je to 100-percentné testovanie, čiže každý druh múky, každá šarža. Predtým to bolo námatkovo. Ešte máme v laboratóriu nejakých 20 vzoriek, ktoré nám treba dotestovať. Zatiaľ z tých múk, ktoré boli odobraté, nevyšli žiadne vzorky, kde by bolo nejaké porušenie či pesticídy. Takže momentálne sa spotrebiteľ nemusí obávať," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.