Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Mesto očakáva novú autobusovú stanicu. Projekt sa takmer zasekol
Zdielať na

Mesto očakáva novú autobusovú stanicu. Projekt sa takmer zasekol

TREBIŠOV / V Trebišove dali do predbežnej prevádzky novú autobusovú stanicu. Po dostavbe bude súčasťou veľkého terminálu integrovanej osobnej prepravy. Tento projekt za približne 11 miliónov eur sa takmer zasekol pre nečakaný nárast cien stavebných materiálov. Teraz štát sľubuje, že to bude stavbárom kompenzovať.

"Ten projekt stál na ministerstve 15 rokov. A ľudia potom cestovali a vystupovali všelijako," uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy ​Jaroslav Kmeť. Starú autobusovú stanicu zbúrali a postavili úplne odznova. Cieľom bolo zrýchliť vybavenie cestujúcich. "Autobusová stanica bola projektovaná pre špičkovú hodinovú frekvenciu až 1500 cestujúcich. K dispozícii je 11 nástupíšť a tri výstupištia pre prímestské a diaľkové autobusy," informoval generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

Práce stále pokračujú. Autobusová stanica bude súčasťou moderného terminálu dopravy so strategickým prepojením na železnicu. Prestupy budú minimálne. Projekt skomplikoval nárast cien všetkých materiálov. Realizácia bola pre stavebnú firmu stratová. Chcela pozastaviť práce, a tak sa obrátila na súd. "Žiadosť o vydanie predbežného opatrenia Súd to ale zamietol z dôvodu toho, že tam vidí priestor na to, že sme by sme sa ešte dohodli s investorom," povedal ekonomický riaditeľ Chemkostav, a.s. Patrik Sabov.

Riešením financovania štátnych zákaziek je kompenzačný vzorec. Práve pri tomto projekte sa úspešne zavádza do praxe. O doplatení peňazí tu rozhoduje súdny znalec. "Nám to vychádzalo približne ako 20 percentný nárast tých prác," dodal Sabov. Terminál úplne dokončia o 6 mesiacov. Pre obyvateľov okresu Trebišov pôjde o hlavný dopravný uzol. "Jedinou formou ekologickej dopravy je verejná železničná doprava, čiže toto je myšlienka, ako dať všetky muldy dokopy," uzavrel Kmeť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy