Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Toto je okresné mesto, v ktorom majú problém aj s obyčajným röntgenom
Zdielať na

Toto je okresné mesto, v ktorom majú problém aj s obyčajným röntgenom

ZLATÉ MORAVCE / V okresnom meste Zlaté Moravce, ktoré má desiatky spádových obcí, zrušili takú samozrejmosť ako je röntgen. Obyvateľov táto situácia veľmi nahnevala. V meste síce je rádiologické pracovisko v nemocnici, no to slúži najmä pre ich pacientov. Zisťovali sme teda, prečo prevádzkovatelia röntgen zrušili.

Aj keď by sa zdalo, že röntgen je súčasťou každého okresného mesta, nie je to tak. V poliklinike v Zlatých Moravciach ho pred niekoľkými dňami zrušili. "V okresnom meste, kde by malo byť všetko, nie je už takmer nič," uviedol obyvateľ Zlatých Moraviec. V budove je niekoľko ambulancií všeobecných lekárov, ale aj špecialistov. Ľudí táto situácia zaskočila, nie všetci majú možnosť ísť napríklad do Nitry, ktorá je vzdialená 30 kilometrov.

"To nie je len problém len samotných Zlatých Moraviec, ale celej spádovej oblasti," uviedol Marek Holub, viceprimátor mesta Zlaté Moravce. "Prevádzka RTG pracoviska v Zlatých Moravciach bola dlhodobo nerentabilná a perspektívne neudržateľná," uviedol vo svojom vyjadrení Martin Halaj, predseda predstavenstva Jesenius.

Spoločnosť sa vyjadrila, že röntgen sa snažili udržať a dohodnúť sa aj s poisťovňami na zmene finančného ohodnotenia, čo sa im však nepodarilo. "Ohodnotenie RTG výkonov, ceny energií a zvýšenie nájomného po zmene majiteľa budovy nám neumožňujú pokračovať v prevádzke RTG pracoviska," informoval Halaj.

V meste je takéto pracovisko aj v nemocnici, určené je ale iba pre ich pacientov. Teraz sa ale snažia pomôcť aspoň popoludní pri akútnych stavoch. "Kapacitne ani personálne a bez navýšenia limitov s poisťovňami nie je možné promptne vybaviť taký nápor žiadostí," informovala Martina Pavlíková, hovorkyňa nemocnice Agel.

Obyvatelia Zlatých Moraviec už spisujú petíciu o situáciu sa zaujíma aj vedenie mesta. Vyzvali aj nového majiteľa polikliniky, aby to doriešil. Poliklinika, však zatiaľ zostáva bez rádiologického pracoviska. "Pokiaľ mám správne informácie, on rokuje s inými spoločnosťami, ktoré by prišli na polikliniku a prevádzkovali by tam röntgen," priblížil Holub. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy