Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Začína sa sezóna komárov: V Bratislave zintenzívnili postrek
Zdielať na

Začína sa sezóna komárov: V Bratislave zintenzívnili postrek

BRATISLAVA / V hlavnom meste sa zásahy proti larvám komárov začali skôr ako po minulé roky. Spôsobilo to vyliatie rieky Morava. Aby sa larvy nestihli vyliahnuť, používa mesto pri zásahoch nielen drony, ale aj helikoptéru. Nimi aplikuje selektívny larvicíd BTI, ktorý ničí výlučne larvy komárov.

Bratislava opäť bojuje proti komárom. Od marca odborníci a dobrovoľníci skontrolovali už niečo vyše 2 600 liahnísk v rôznych kútov mesta. Okrem toho zrealizovali už viac ako 60 zásahov, pri ktorých používajú selektívny larvicíd BTI, ktorý ničí výlučne larvy komárov a pri správnej aplikácii má účinnosť 100 %. 

"Aktuálna sezóna je už v plnom prúde, nakoľko sa nám vyliala Morava, máme na istých úsekoch zaplavené liahniská a museli sme už v súčasnosti zasahovať," priblížil Michal Stano, koordinátor regulácie komárov na magistráte Bratislavy. Vzhľadom na situáciu potrebujú reagovať rýchlo, s čím im pomáhajú aj biológovia. "Vyhodnotia situáciu, kedy sa musí aplikovať, aby sme to vôbec stihli. Práve tá účinnosť je veľmi významná," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Detonics Ján Fehér.

Zabrániť premnoženiu komárov okrem dronov pomáha mestu aj vrtuľník. "Územie, ktoré dnes zasahujeme dronmi, by trvalo v podstate niekoľko dní. To by už pre nás mohol byť problém, čo sa týka načasovania, aby sa tie larvy nestihli vyliahnuť," uviedol Stano.

Zásahy sa budú pravidelne realizovať až do októbra zamestnancami komunálneho podniku Bratislava. "Sú to vyškolení ľudia, vedia v ťažkom teréne aplikovať potrebné materiály," priblížil riaditeľ Komunálneho podniku Bratislava Róbert Molnár. Do pomocných prác sú zapojení aj dobrovoľníci. "Tí nám vykonávajú najmä monitoring liahnísk, čiže zisťujú, že v ktorých liahniskách máme prítomné larvy komárov a v akom počte," doplnil Stano.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy